IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът изпрати седмицата с над 3% ръст в цената

В началото на новата седмица суровината продължава да поскъпва

10:21 | 10.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпна в края на миналата седмица, като в петък отчете четвъртата поредна сесия с ръст, съобщава Investing. Така цената на суровината продължи подема до най-високото си ниво от около месец.

Американският лек суров петрол WTI с доставка през май финишира в петък на ниво 52,24 долара за долар, като по-рано достигна най-високото си ниво от 7 март насам - 52,94 долара за барел. Така миналата седмица WTI поскъпна с 1,64 долара или 3,1%.

На лондонската борса ICE сортът Брент с доставка през юни поскъпна в петък до 55,24 долара за барел, а по-рано също достигна най-високата си стойност от 7 март – 56,08 долара за барел. Брентът също отчете седмично изменение от 3,1% във възходяща посока, което беше второ поредно седмично поскъпване. 

Ръстът в цените в края на миналата седмица до голяма степен беше провокиран от американския удар над сирийска военновъздушна база. Нападението беше в отговор на атаката с химическо оръжие във вторник миналата седмица, за която Вашингтон казва, че е дело на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че броят на нефтените платформи в САЩ се е повишил с 10, което е 12-о поредно повишение. Така общият брой на платформите става 672 – най-високият от септември 2015 г. По-рано миналата седмица Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви са се увеличили с 1,57 млн. барела през предходната седмица до исторически връх от 535,5 млн. барела.

В края на април ще има заседание на министри от страни от ОПЕК и държави извън картела, които ще обсъждат бъдещето на споразумението за понижаване на добива, което по план трябва да продължи до края на юни. Решението дали срокът на действие ще бъде удължен ще се вземе на 25 май.

В началото на новата седмица петролът продължава да поскъпва, като към 9:50 часа българско време WTI записва ръст от 0,56% до 52,53 долара за барел, а при Брента повишението е в размер на 0,47% до 55,50 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още