IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК може да удължи сделката за намаляване на добива на петрол

Срещата, на която ще стане ясен следващият ход на организацията, ще се проведе през май

13:34 | 17.03.17 г.
<p>
	Халид ал-Фалих.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Халид ал-Фалих. Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) до голяма степен са готови да продължат сделката за намаляване на добива на петрол на следващата си среща през май, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих в интервю, съобщава MarketWatch.

Страните, които произвеждат суровината, независимо дали са членки на организацията, или не, се справят доста добре с понижаването на добива, след като в края на 2016 г. се споразумяха да намалят общото производство на петрол с 1,2 млн. барела на ден, заяви Фалих.

Той посочи още, че в ОПЕК изкъсо следят данните за запасите от петрол, преди да вземат решение дали да продължат с намаляването.

Пренасищането на пазара, за което допринесе и производството на шистов петрол от САЩ, доведе до срив на цените на "черното злато" през 2014 г. Дори след като бяха взети мерки да се намали добивът, наличните запаси продължават да държат цената под 50 долара за барел - близко до нивата отпреди да се реализира стратегията.

Запасите все още не са достигнали желаното ниво, въпреки че има време да спаднат преди следващата среща на картела. Фалих заяви, че споразумението, което беше подкрепено от консорциум от страни, които са извън ОПЕК, включително Русия, работи по план и ще доведе до още по-големи съкращения на броя произведени барели на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още