IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява, но се насочва към седмичен ръст на цената

Месечният доклад на ОПЕК показа, че глобалните запаси се увеличават през януари и са с 278 млн. барела над петгодишната средна стойност

10:19 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват леки понижения, като динамиката беше слаба и по време на азиатската търговия, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,14% до 48,68 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,27% до 51,60 долара за барел към 10:00 часа българско време.

WTI е напът да запише скромно седмично повишение, а Брентът се насочва към 0,8% седмичен ръст.

През предходната седмица петролът записа рязък спад заради опасенията, че пониженият добив в рамките на договорката на ОПЕК не е достатъчен, за да се справи с увеличената шистова продукция в САЩ.

Министърът на енергията на Саудитска Арабия Халид ал Фалих продължава да изразява опасения за високите глобални резерви“, пишат анализаторите от австралийската банка ANZ. “Все пак той повтори, че пазарът се е насочил в правилната посока и фундаменталните фактори се подобряват”, допълват от ANZ. 

По думите на саудитския министър ако резервите останат високи, ОПЕК може да удължи действието на сделката, която по план изтича в края на юни.

Много се говореше за съобразяването в ОПЕК и извън картела, но фактът е, че когато се заровиш в числата, само Саудитска Арабия има значение“, казва Джефри Хали, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур.

Правителствени данни от САЩ показаха в сряда, че резервите са се понижили през седмицата, приключила на 10 март, след като девет поредни седмици отчетоха ръстове. Спадът възлиза на 237 хил. барела на фона на очаквания за ръст от 3,7 млн. барела.

Месечният доклад на ОПЕК показа, че глобалните запаси се увеличават през януари и са с 278 млн. барела над петгодишната средна стойност.

Доставките от ОПЕК до Азия се увеличават с 3%, откакто сделката за понижаване на добива е в сила.

Износът на петрол от Иран е средно 3,25 млн. барела дневно през първите 14 дни на март, което е малко под нивата от февруари (3,27 млн. барела дневно). Все пак спадът не е толкова голям, колкото се очакваше, и това подхранва съмненията доколко страната се съобразява със споразумението.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още