IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават без съществени изменения вече трета поредна сесия

Международната агенция по енергетика прогнозира, че шистовият добив в САЩ ще нарасне с около 1,4 млн. барела дневно до 2022 г.

09:44 | 07.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават без съществени изменения вече трета поредна сесия, съобщава Ройтерс. Инвеститорите се затрудняват да намерят посока, като опасенията за нарастващия брой нефтени платформи в САЩ засенчват понижения добив от страна на ОПЕК и други големи страни производителки.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,15% до 53,12 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад в цената си от 0,21% до 55,89 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Днес липсват катализатори […] Може да се каже, че когато петролът се задържа на тези нива, докато други индустриални суровини, акции и злато изпитват слабост, това е добро представяне“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. 

Инвеститорите очакват макроикономически данни по-късно тази седмица, включително за търговския баланс на Китай.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира в понеделник, че шистовият добив в САЩ ще нарасне с около 1,4 млн. барела дневно до 2022 г. и това оказа натиск върху цените. Според експертите шистовата продукция ще се повиши, дори и цените да са на ниво 60 долара за барел. При поскъпване до 80 долара за барел пък може да станем свидетели на ръст от 3 млн. барела дневно до 2022 г., пише в доклада на МАЕ, който обхваща период от пет години.

Според анализаторите търсенето на петрол ще се повишава през идните 5 години и ще надвиши 100 млн. барела дневно през 2019 г. През 2022 г. търсенето ще възлезе на 104 млн. барела дневно, насърчено изцяло от развиващите се икономики.

В понеделник Русия и Ирак заявиха, че е прекалено рано да се обсъжда дали договорката между ОПЕК и други големи производителки трябва да се удължава и след май. „Това ще зависи от цените на петрола и пазарната стабилност. Ако ОПЕК се договори за понижения, то и Ирак ще понижи добива“, каза Джабар ал-Луейби, министър на петрола в Ирак по време на конференция в Хюстън, САЩ.

Според рейтинговата агенция Fitch през следващите 10 месеца средните цени на петрола ще бъдат по-ниски, отколкото през януари и февруари, заради възстановяването на сондажните дейности в САЩ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още