IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола започва седмицата с ръстове

Основна причина е новината, че правителството на САЩ смята да отмени правила за прозрачност, наложени върху добивната индустрия

10:39 | 06.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол поскъпват леко в понеделник, след като американското правителство се готви да премахне правило, което иска прозрачност на плащанията от страна на енергийните и металургичните компании пред чуждите правителства, съобщава MarketWatch.

Ако бъде одобрена, промяната ще означава по-малко ограничения за американските енергийни компании, инвестиращи в чужди страни.

Фючърсите върху американския суров петрол за доставките през март се вдигат с 9 цента, или 0,17%, до 53,92 долара за барел, а върху петрола сорт Брент за доставките през април – с 25 цента, или 0,44%, до 57,06 долара за барел към 10:20 ч. българско време.

През уикенда суровият петрол поскъпна след новината, че администрацията на Тръмп се готви да промени закона Дод-Франк, включително анулирайки изискването за корпорации от добивната индустрия, например петролни и газови компании, да разкриват плащанията си към чужди правителства, пише базираната в Сингапур Oversea-Chinese Banking в свой коментар.

Правилото за прозрачност на Комисията по ценните книжа и фондовите борси влезе в сила през 2010 г. Намерението бе да се намали корупцията в богатите на суровини страни, като от енергийните и миннодобивните компании се изисква да обявяват лицензионни възнаграждения и плащания, които правят към други правителства.

Белият дом заяви, че правилото на Комисията „ще наложи неразумни разходи за съответствие върху американските енергийни компании, които не са оправдани с количествено измерими ползи. Нещо повече, американските компании може да се изправят пред неизгодна конкурентна позиция в случаи, в които чуждестранните им конкуренти не са обект на подобни правила“.

Според анализатори напрежението между САЩ и Иран също поддържа по-високи цени на петрола.

„Ходът на САЩ да наложи нови ограничения върху Иран за тестването на балистична ракета наистина увеличава риска за допълнителен натиск, който ще наруши предлагането“, се казва в доклад на ANZ Research.

Иран, който произвежда около 3,7 млн. барела на ден, се завърна на глобалните петролни пазари през януари миналата година, след като бяха вдигнати санкциите срещу износа на петрол. Макар че страната е участник в сделката за намаляване на добива на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Техеран явно агресивно търси нови инвестиции, за да възстанови петролната си индустрия. Повторно налагане на санкции ще провали този план.

„По-стабилната цена на петрола отчасти се дължи на факта, че ОПЕК явно засега е сключило доста добра производствена сделка“, казва компанията за финансови услуги INTL Fcstone, предполагайки, че картелът и 11-те страни извън ОПЕК са изпълнили 75% от споразумението. Данни за производството на групата за януари ще бъдат представени в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още