IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва в петък заради опасения от геополитически напрежения

Администрацията на Доналд Тръмп може да наложи нови санкции над редица физически и юридически лица от Иран

12:02 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък след новините, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да наложи нови санкции над редица физически и юридически лица от Иран, което беше сигнал за потенциални геополитически напрежения между двете държави, съобщава Ройтерс.

Суровината беше подкрепена и от изказването на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, че петролните производителки са понижили добива съобразно договорката от декември. По думите му през януари глобалният добив е бил понижен с 1,4 млн. барела дневно в рамките на договорката между ОПЕК и други водещи производители.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,41% до 53,76 долара за барел към 11:30 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,25% до 56,70 долара за барел.

В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че администрацията на Тръмп е готова да наложи нови наказателни мерки срещу над 20 ирански лица и компании, след като ислямската република проведе тест с балистична ракета. Ройтерс се позовава на свои анонимни източници и според тях пакетът санкции е формиран така, че да не нарушава ядреното споразумение от 2015 г.

Александър Новак посочи, че руските компании може да понижат продукцията по-бързо, отколкото първоначално беше договорено. Руският министър на енергетиката очаква пазарът да се балансира в средата на тази година.

От сключването на сделката в ОПЕК цените на суровината се повишиха с около 15%, посочва в бележка National Australia Bank. „Очаква се цените на достигнат средно ниво между малко над 50 долара и малко под 60 долара за барел през първото полугодие, до края на годината да се покачат до малко над 60 долара и да се стабилизират на тези нива през 2018 г.“, прогнозират анализаторите.

Цените на Брента може да се окажат под натиск заради работите по поддръжката на рафинериите в Европа и Азия в началото на тази година. Това може да създаде ситуация, в която износът остава на високи нива, а пък търсенето се понижава, отбелязват от компанията BMI Research.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още