IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява в понеделник след слаби седмични изменения

През последния месец петролните фючърси се търгуват в тесни граници малко над 50 долара за барел

11:43 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтиня в петък и записа скромно седмично понижение, съобщи Investing.com. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка март поевтиняха с 61 цента (1,1%) и затвориха сесията на ниво 53,17 долара за барел. По-рано цената се повиши до 54,08 долара – най-високата стойност от 6 януари.

За седмицата WTI изтри 5 цента (0,1%) от стойността си.

На лондонската борса ICE цената на европейския бенчмарк Брент с доставка март се понижи със 72 цента (близо 1,3%) в петък и финишира на ниво 55,45 долара за барел. Предходната сесия Брентът поскъпна до триседмичен връх при 56,55 долара за барел.

Седмичното изменение при този сорт петрол беше със 7 цента (0,1%) нагоре.

Цените на петрола се понижиха до най-ниското си ниво за сесията в петък, след като компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи са се увеличили с 15 миналата седмица. Това беше 12-ото повишение за последните 13 седмици. Така броят им достига 566, което е най-високото от ноември 2015 г.

Към 10:20 часа българско време в понеделник WTI поевтинява с 0,47% до 52,92 долара за барел, а цената на Брента се понижава с 0,59% до 55,37 долара за барел.

Данните подновяват опасенията, че възстановяването на шистовия добив в САЩ може да попречи на усилията на други големи производители на балансират търсенето и предлагането на петролния пазар.

През последния месец петролните фючърси се търгуват в тесни граници малко над 50 долара за барел, тъй като нагласите са разкъсвани между очаквания за възстановяване на шистовата продукция в САЩ и надежди за успешно свиване на добива в ОПЕК и други големи производителки.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още