IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-слабият долар продължава да подкрепя цените на петрола

Ръстовете са ограничени заради наличието на изобилни резерви от суровината по света

10:59 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, насърчени от отслабналия долар, но ръстовете са ограничени заради наличието на изобилни резерви по света, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,64% до 53,09 долара за барел към 10:40 часа българско време, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената от 0,69% до 55,46 долара за барел.

Според редица трейдъри поскъпването до голяма степен се дължи на поевтинелия долар. Доларовият индекс изгуби 3,9% от стойността си от пика си този месец. И тъй като петролът е деноминиран в долари, суровината става по-достъпна за притежателите на други валути.

Все пак на цените натежаха данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ. Докладът й от сряда показа, че петролните резерви са се повишили с 2,84 млн. барела миналата седмица до 488,3 млн. барела

„Администрацията изчислява, че през четвъртото тримесечие на миналата година петролните резерви нарастват с 2 млн. барела дневно, насърчени от повишение в продукцията и значителен, но сезонен спад в потреблението“, посочва агенцията.

Нарастващите резерви и добив в САЩ са контратежест на усилията от страна на ОПЕК и други големи производителки, включително Русия, да понижат предлагането с близо 1,8 млн. барела дневно през първото полугодие на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още