IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува в тесни граници след коледните празници

Към 10:40 часа българско време суровината поскъпва

10:47 | 27.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува в тесни граници във вторник – първия работен ден след коледните празници, като се лута между леки ръстове и леки спадове, съобщава MarketWatch.

Към 10:40 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,57% до 53,32 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,27% до 56,05 долара за барел.

Предстои инвеститорите да видят дали държавите в ОПЕК и извън картела ще спазват споразумението за понижение на добива, което влиза в сила от 1 януари 2017 г. Свиването на продукцията в рамките на общо 1,8 млн. барела дневно ще бъде осъществено на няколко етапа. 

Цените на петрола се радваха на стабилен подем през декември и редица анализатори смятат, че те ще пробият нивото от 60 долара за барел през първата половина на 2017 г.

„На този етап повечето пазарни участници са оптимисти, че страните участници в споразумението ще се съобразяват с квотите през първите няколко месеца“, казва Гао Дзиен, анализатор в сферата на суровините в SCI International. Той допълва, че предстои да се види дали сделката ще се спазва, щом цените се повишат. По думите му важен фактор са и резервите в съответните държави.

MarketWatch посочва, че е редно да се следят и развитията в Либия – членката на ОПЕК, за която беше направено изключение и която повишава добива, тъй като възстановя петролната си инфраструктура, която пострада сериозно при бунтовнически нападения. Според агенция Ройтерс по последни данни Либия добива на ниво 622 хил. барела дневно. По-рано тази година беше отчетен добив от около 300 хил. барела. При пика на продукцията си Либия добиваше над 1,6 млн. барела дневно.

Миналата седмица Либия заяви, че възстановените тръбопроводи може да добавят още 270 хил. барела дневно към националния добив. Ако това действително се случи, допълнителният добив може да компенсира близо четвърт от договореното понижение в ОПЕК.

Друг ключов фактор е добивът в САЩ. Броят на нефтените платформи там се повиши с 13 до 523 през седмицата до 23 декември. Това беше осми пореден седмичен ръст и най-голямото повишение от декември 2015 г.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още