IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото изпрати четвърта поредна седмица с поскъпване

В понеделник обаче ценният метал поевтинява с близо 1,5%

12:29 | 07.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото компенсира загубите в петък и приключи сесията в петък с повишение. Несигурността преди президентските избори в САЩ във вторник засенчи доклада от петък за стабилната заетост в страната, който подкрепи очакванията за повишение на лихвените проценти в САЩ през декември, съобщи Investing.com.

Златото с доставка декември на платформата Comex в Ню Йорк поскъпна в петък с 2,5 долара (0,19%) до 1 305,8 долара за тройунция. По-рано цената падна до 1 296,7 долара.

В сряда ценният метал достигнa 1 307 долара за тройунция, което беше най-високото ниво от 4 октомври.

За седмицата златото поскъпна с 2,2%, което е четвърти пореден седмичен ръст.

Към 11:20 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 1,44% до 1 285,75 долара за тройунция. Цената реагира на изявлението на ФБР, че откритите нови имейли на Хилари Клинтън не променят заключението от лятото, че използвайки личен сървър за служебна кореспонденция, тя не е компрометирала националната сигурност като държавен секретар на САЩ между 2009 и 2013 г.

Последните социологически проучвания показват, че изходът от президентските избори в САЩ става все по-труден за предвиждане. Това от своя страна оказа натиск над долара. 

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се понижи в петък с 0,26% до 96,94 пункта. За седмицата спадът възлиза на 1,27%.

В края на миналата седмица Министерството на труда в САЩ съобщи, че новите работни места през октомври са били 161 хил., което означава, че работодателите продължават да наемат хора със стабилен темп. Очакванията бяха за 175 хил. нови позиции.

Данните подкрепят очакваният, че Фед ще повиши лихвените проценти на следващото си заседание през декември.

Златото реагира при промени в паричната политика, тъй като по-високите лихви повишават пропуснатите ползи при притежание на злато, тъй като то е актив без доходност. Освен това по-силният долар оскъпява златото за притежателите на други валути.

Според пазарите на фючърси върху федералните фондове вероятността от повишение на лихвените проценти през декември е 66,8 на сто.

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто с доставка декември приключиха сесията на ниво 18,42 долара за тройунция, а цената на медта беше 2,26 долара за паунд.

Тази седмица инвеститорите ще следят данните за инфлацията в Китай, за да преценят доколко се стабилизира икономика номер две в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
sssaaa
преди 7 години
Дооообре Инвесторе.... хвърлям златото през декември, като вдигнат лихвите, цената на златото в Евро ще скочи поне респективно с това на гущеро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още