IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото с втори седмичен ръст въпреки спекулациите за повишение на лихвите в САЩ

Според пазарите шансовете за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв са 18%

12:10 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък за трета поредна сесия, като благородният метал беше под натиск от страна на силния долар и подновените спекулации, че Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти скоро, коментира Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex в Ню Йорк се понижиха с 9,95 долара (0,74%) до 1 331,65 долара за тройунция. За седмицата обаче има повишение - от 0,61%, като това е втори пореден седмичен ръст.

Към 10:20 часа българско време в понеделник благородният метал поевтинява с 0,07% до 1 333,55 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се повиши в петък с 0,31% до 95,33 пункта, което беше малко над двуседмичното дъно от 94,44 пункта, достигнато в четвъртък.

Американската валута поскъпна след изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Ерик Розенгрен, който в петък заяви, че аргументът в подкрепа на повишаване на лихвения процент е основателен, за да се избегне прегряване на икономиката. 

По-рано доларът беше под натиск, след като доклад от вторник показа, че активността в сектора на услугите се е забавила през август до най-ниското си ниво от началото на 2010 г.

Фед повиши лихвите през декември миналата година за пръв път от близо десетилетие и днес инвеститорите смятат, че шансовете за повишения на заседанието на 20-21 септември са 18%.

Златото е чувствително към изменения в лихвените проценти, тъй като повишенията увеличават пропуснатите ползи при инвестиции в активи без доходност, какъвто е златото. Същевременно затягането на паричната политика оскъпява долара, в който е деноминиран ценният метал.

На платформата Comex фючърсите върху среброто с доставка през декември се понижиха в петък с 56 цента (0,52%) до 19,11 долара за тройунция.

Медта с доставка декември поевтиня с 0,01 цент (0,12%) и финишира седмицата на ниво 2,089 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още