IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да поскъпва след върховете от четвъртък

Надеждите за замразяване на добива на петрол от страните от ОПЕК подкрепят пазара

10:03 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола се вдигат в петък, след като постигнаха няколкоседмични върхове през предишния ден на фона на продължаващите надежди за замразяване на производството сред страните от ОПЕК, съобщава WBPOnline.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,97% до 48,69 долара за барел, а върху Брента - с 0,53% до 51,16 долара за барел към 9:52 ч. българско време.

Американският суров петрол поскъпна до шестседмичен връх в четвъртък, а Брентът скочи до най-високите си нива от осем седмици на фона на надеждите, че страните членки на ОПЕК ще договорят намаляване на добива на среща през следващия месец.

Освен това по-слабият долар помогна за засилване на апетита към суровината, която поевтиня в други валути. Индексът на щатския долар леко се възстанови в петък, отчитайки ръст от около 0,2%.

Трейдърите проучиха и последните данни за резервите в САЩ, които показаха, че запасите от суров петрол са се понижили с 2,5 млн. барела миналата седмица, като анализаторите прогнозираха ръст от 400 хил. барела.

Засилвайки позитивната картина, резервите от бензин също са намалели с 2,7 млн. барела миналата седмица, което е над очакванията за спад от 1,5 млн. барела.

Въпреки това инвеститорите остават внимателни преди последните данни за броя на работещите кладенци, които трябва да излязат в петък. Броят на активните кладенци в САЩ се увеличава вече седма поредна седмица, което сигнализира, че към пазара ще бъде прибавен още петрол.

Пазарните участници продължават да се надяват, че страните членки на ОПЕК ще предприемат стъпки, за да подкрепят цените на петрола на фона на нарастващото производство, което не позволява на суровината да поскъпне достатъчно.

Добивът на суров петрол на ОПЕК е нараснал с 46 хил. барела на ден средно до 33,11 млн. барела на ден през юли.

Анализаторите предупреждават да се внимава с ценово рали, базирано на бъдещи разговори сред производителите на ОПЕК, тъй като подобни срещи по-рано тази година не успяха да постигнат резултати и разочароваха пазара на петрол.

Страните членки на ОПЕК ще се срещнат неофициално по време на Международния енергиен форум в Алжир на 26-28 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още