IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола отново се понижават

Анализаторите имат съмнения, че производителите на петрол ще постигнат сделка за замразяване на добива

09:55 | 18.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на суровия петрол се понижават в четвъртък, като настроенията са помрачени от рекордно високото производство на петрол от Саудитска Арабия на фона на спекулациите дали ОПЕК ще предприеме стъпки, за да повиши цените, съобщава WBPOnline.

Фючърсите върху американския суров петрол се понижиха с 0,15% до 46,72 долара за барела, а върху сорта Брент - с 0,42% до 49,64 долара за барел.

Пазарът продължава да обмисля дали петролният картел е готов да постигне сделка за замразяване на производството с производители извън ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), за да засили слабите цени на петрола. В същото време основните производители продължават да разширяват добива си.

Производството на суров петрол на ОПЕК се е увеличило с 46 хил. барела на ден до средно 33,11 млн. барела на ден през юли.

Саудитска Арабия съобщи за рекорден връх от 10,67 млн. барела на ден през миналия месец, а добивът на Иран е отново малко под нивата отпреди санкциите от 4 млн. барела на ден.

Нещо повече, последните новини в медиите показват, че Саудитска Арабия може да засили добива си до 10,8-10,9 млн. барела на ден през август, което ще бъде нов рекорд и ще задмине производството на Русия.

Анализаторите предупреждават за вероятност от ценово рали, базирано на бъдещи разговори между производителите в ОПЕК, тъй като подобни срещи по-рано през годината не успяха да доведат до някакъв резултат, разочаровайки петролните пазари.

„Надеждите за сътрудничество в ОПЕК трябва да се възприемат с предпазливост, тъй като това е колеблива основа за едно бичо рали“, казват анализатори от Citigroup.

От гледна точка на предлагането американската Администрация за енергийна информация съобщи в сряда, че резервите от суров петрол в САЩ са се понижили с 2,5 млн. барела миналата седмица, като анализаторите предвиждаха ръст от 400 хил. барела.

Броят на работещите сондажни кладенци в САЩ обаче се увеличава за седма поредна седмица, което сигнализира, че на пазара ще се появи още петрол. Последните данни за броя на кладенците, изготвени от Baker Hughes, ще излязат в петък.

Междувременно резервите от бензин са се понижили с 2,7 млн. барела миналата седмица, което е над очакванията за спад от 1,5 млн. барела.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Алоо петрола се помпи нагоре и мина 50 къде е спада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Бе на коя борса се понижава брента като е на почти 50 и се помпи нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още