IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява леко и в сряда

Натискът върху пазарите се дължи на продължаващото свръхзасищане със суров петрол и рафинирани нефтени продукти

09:57 | 10.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда заради глобалното свръхзасищане, което все още притиска пазарите. В същото време разговорите за потенциална среща на производителите за обсъждане на вдигане на цените предложиха известна подкрепа, макар че бяха посрещнати със скептицизъм от анализаторите, коментира Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняват с 0,42% до 42,59 долара за барел, а върху сорта Брент - с 0,36% до 44,82 долара за барел към 9:38 ч. българско време.

Според трейдърите натискът върху пазарите се дължи на продължаващото свръхзасищане на суров петрол и рафинирани петролни продукти. В същото време не се очаква предложената среща на петролните производители да доведе до значително затягане на пазарите.

„Петролът поевтиня, след като поредният кръг от предложени от ОПЕК разговори за замразяване на производството не успя да развълнува инвеститорите. Повишаването на прогнозите за добива в САЩ на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) също натежа върху настроенията. АЕИ сега очаква американското производство да достигне 8,31 млн. барела на ден през 2017 г., което е над прогнозата ѝ за 8,2 млн. барела на ден от юли“, каза ANZ Bank в сряда.

Венецуела, член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се опитва да засили подкрепата за неформална среща на производителите, на които да се договорят мерки за засилване цените на петрола.

Активно промотираме среща на производителите, която според нас може да се случи през следващите месеци, така че страните от ОПЕК и извън него да седнат и да видят как изглежда сценарият за зимата“, заяви петролният министър на страната Еулогио дел Пино тази седмица.

Последният път, когато производителите се срещнаха, за да обсъдят през април мерки за затягане доставките на петрол и вдигане на цените, страните членки на ОПЕК не успяха да договорят такива.

Анализаторите не очакват повече успех от потенциална бъдеща среща.

Подновените опити за вербална намеса от ОПЕК ще помогне за засилването на настроенията на петролния пазар, макар че групата ще се бори за възстановяване на ролята си като спирачка на Брента“, казват петролни анализатори в BMI Research в съобщение към клиентите си.

Картелът трябва да публикува и месечния си доклад за петрола по-късно през деня, като фокусът ще бъде основно върху новите му прогнози по търсенето и предлагането, но и върху месечния добив на петрола.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още