IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поевтинява в очакване на доклада за резервите в САЩ

Цената на суровината се повиши в понеделник след слуховете за неформална среща на ОПЕК

09:01 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник след подема от през предния ден, след като опасенията около глобалното свръхпредлагане се завърнаха за пореден път заради доклад за запасите в САЩ, който трябва да бъде представен по-късно през деня.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с 0,88% до 42,64 долара за барел, а върху сорта Брент - с 0,93% до 44,97 долара за барел.

В понеделник цените се вдигнаха, след като трейдърите приветстваха последните слухове, че някои страни членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) са предложили замразяване на производството на сегашните нива, съобщава WBPOnline.

Енергийният министър на Катар Мохаммед бин Салех ал-Сада каза в понеделник, че петролният пазар е напът да се ребалансира въпреки последния спад на цените на петрола. Той добави, че ОПЕК води продължителни преговори за стабилизиране на пазара.

Страните членки на ОПЕК ще проведат неформална среща по време на Международния енергиен форум през септември. Някои представители на картела казват, че може да има съживяване на разговорите за глобално замразяване на производството на петрол, ако той поевтинее.

Редовната среща на ОПЕК ще се проведе през ноември. Джаспър Лоулър от CMC Markets казва, че „производството на Иран се е разширило много по-бързо от очакваното, което прави постигането на споразумение сред по-големите производители на срещата на ОПЕК през ноември реална възможност“.

Петролният картел трябва да публикува месечния си доклад за петрол в сряда, като се очакват нови прогнози за търсенето и предлагането. Освен това докладът ще покаже и месечното производство на петрол в ОПЕК.

Глобалното презасищане потиска цените на петрола вече около 2 години, като анализаторите се различават в оценките си кога ще започне ребалансиране.

По-късно във вторник American Petroleum Institute ще представи седмичния си доклад за запасите в САЩ, а официалните данни от американското правителство ще станат ясни в сряда.

Резервите от суров петрол ще бъдат основният фокус, но цифрите за запасите от бензин също ще бъдат внимателно следени.

Според консултантската компания Genscape запасите от петрол в разпределителния хъб Кушинг, Оклахома, са се разширили с 307 хил. барела през седмицата до 5 август.

Всичко за цената на петрола можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още