IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява след силния ръст в четвъртък

Трейдърите очакват данните за броя на кладенците в САЩ

09:25 | 05.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол отчитат спад тази сутрин след силния ръст при затварянето на пазара в четвъртък. Трейдърите изчакват последните данни за броя на кладенците в САЩ, съобщава WBPOnline.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняват с 0,83% до 41,58 долара за барел, а върху сорта Брент - с 0,88% до 43,90 долара за барел към малко след 9 ч. българско време.

Волатилната сесия в четвъртък приключи с ръст на цената на петрола, като и двата бенчмарка завършиха деня с около 2,7% нагоре.

Колебанията бяха вследствие на последния доклад за наличните резерви в САЩ, от който се вижда, че запасите от суров петрол в страната продължават да нарастват, но резервите от бензин намаляват. Резервите от суров петрол се разширяват с 1,41 млн. барела през седмицата до 29 юли, макар че анализаторите очакваха спад от 1,74 млн. барела. Резервите от бензин обаче се свиват с около 3,26 млн. барела през същата седмица.

Според анализаторите свръхпроизводството както на суров петрол, така и на рафинирани продукти продължава да натежава върху пазара на черно злато.

Почти рекордно високият добив на държавите от ОПЕК спира възхода на цените през последните месеци, но страните членки на организацията продължават да увеличават производството си. Последните данни показват, че добивът на петрол на Ирак е достигнал 4,6 млн. барела на ден през юли, което е най-високото ниво от януари.

Пазарните участници сега очакват последните данни за броя на кладенците в САЩ за тази седмица, след като той нарасна с три кладенеца през предишната седмица. Броят им се увеличава вече пет поредни седмици.

„Натискът от нарастващия брой кладенци заедно с огромните запаси от суров петрол и от нефтени продукти може да доведе до допълнителен спад на цените в краткосрочен план“, казват анализатори от Capital Economics. Те допълват обаче, че „е малко вероятно да видим завръщане към ниските цени от по-рано през годината“.

Не се очаква и цените на петрола да се възстановят особено през следващите месеци, тъй като опасенията за забавящата се глобална икономика и свръхпредлагането на пазара все още натежават.

Движенията на цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още