IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва след спад в резервите в САЩ

При резервите от бензин имаше изненадващо повишение в размер на 911 хил. барела

09:46 | 21.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в четвъртък, след като ден по-рано Администрацията за енергийна информация обяви, че резервите в САЩ са се понижили през седмицата до 15 юли, съобщава WBPonline. Това е девета поредна седмица със спад.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,59% до 46,02 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,66% до 47,48 долара за барел към 9:40 часа българско време.

Понижението в резервите в САЩ възлиза на 2,342 млн. барела, след като предишната седмица спадът беше с 2,546 млн. барела. Прогнозите бяха за понижение от 1,295 млн. барела. 

При резервите от бензин имаше изненадващо повишение в размер на 911 хил. барела, при положение че се очакваше спад от 205 хил. барела.

„Мнозина пазарни участници очакваха по-големи спадове по време на пика на сезона, когато се шофира много. Очевидно тези очаквания не бяха оправдани“, посочват анализаторите от Energy Aspects.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) леко повиши прогнозите си за ръста на търсенето през 2016 г., както и през 2017 г., като тогава се очаква то да възлиза на 97,4 млн. барела на ден.

Мечите нагласи обаче бяха подхранени от думите на руския министър на енергетиката Александър Новак, според когото е нищожен шансът за постигане на единна позиция за добива заедно с големите световни производителки. Той заяви, че Русия не обсъжда такава опция с ОПЕК и потвърди, че добивът в страната може да се повиши до 30-годишен рекорд през 2016 г.

Инвеститорите очакват в петък доклада на Baker Hughes за изменението в броя на нефтените платформи в САЩ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
gesho69
преди 8 години
Поскъва ли? ДРЪЖКИ.... От двадесетина дни на сам почти само спад -справка....http://***.oil-price.net/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още