IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото записа първи седмичен спад от седем седмици

Среброто обаче отчете седма поредна седмица с ръст

10:56 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък, след като редица добри макроикономически данни от САЩ показаха, че икономиката възстановява инерцията си през второто тримесечие, съобщи Investing.com.

На платформата Comex в Ню Йорк фючърсите връху златото се понижиха с 4,80 долара (0,36%) и финишираха на ниво 1 327,40 долара за тройунция.

По-рано благородният метал поевтиня до най-ниските си нива през сесията, след като продажбите на дребно в САЩ отчетоха по-висок ръст от очакваното през юни. Освен това индустриалното производство отчете най-големия си скок от 11 месеца насам.

Добрите данни може да позволят на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти по-късно тази година, но много зависи от оценката на централната банка за последиците върху американската икономика от референдума за Brexit.

Фючърсите върху федералните фондове показва 43-процентова вероятност за затягане на паричната политика през декември тази година. Постепенно повишаване на лихвените проценти се смята за по-малка заплаха за цената на златото от рязкото вдигане на ставките.

За седмицата златото поевтиня с 45,20 долара (2,22%), което е първият седмичен спад от седем седмици.

По-рано този месец цената скочи до 1 377,50 долара за тройунция заради опасенията за глобалния растеж след изненадващия резултат от британския референдум.

От началото на годината златото е поскъпнало с 25%.

Към 10:30 часа българско време в понеделник златото се търгува почти без изменение за 1 327 долара за тройунция.

Фючърсите върху среброто с доставка септември се понижиха с 15,7 цента (0,77%) в петък до 20,16 долара за тройунция, а за седмицата благородният метал поскъпна с 24,5 цента (0,33%). Това е седмо поредно седмично поскъпване.

Медта с доставка септември поевтиня с 0,9 цента (0,42%) в петък и финишира на ниво 2,233 долара за паунд. За седмицата цената на индустриалния метал се повиши с 9,1 цента (5,29%).

Китайската икономика е нараснала с 6,7% през второто тримесечие, стана ясно още в петък – същия темп както и през периода януари – март. Китай отговаря за 45% от глобалното потребление на мед и така заема първото място в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още