IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото върви към първия си седмичен спад от май

Благородният метал поскъпна, след като инвеститорите се насочиха към него заради нестабилността на пазарите след референдума във Великобритания

09:58 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото е напът да запише първия си седмичен спад от май насам, след като апетитът за риск се върна на пазарите и инвеститорите се насочиха от активите убежища като златото и японската йена към американските акции, съобщава Bloomberg.

Спотовата цена на златото се понижи с 0,6% до 1 326,96 долара за тройунция. Благородният метал поевтиня с 2,8% от началото на седмицата и се задържа малко над 20-дневната си средна стойност от 1 325 долара за тройунция.

Фючърсите на среброто пък се насочват към шести пореден седмичен ръст, което би било най-дългата печеливша серия от две години. 

Златото поскъпна, след като инвеститорите се насочиха към благородния метал заради нестабилността на финансовите пазари след референдума във Великобритания. Тази седмица ръстовете бяха овладени на фона на вероятността за стимули от страна на правителства и централни банки и златото остана на най-ниското си ниво от две седмица.

Акциите бяха подкрепени, а японската йена е напът да отчете най-слабата си седмица от 1999 г. Британският паунд продължи да поскъпва, след като Английската централна банка (АЦБ) даде ясна заявка, че ще въведе облекчения в паричната политика в началото на август.

„Фондовите пазари засега се справят добре“, казва Браян Лан, управляващ директор на GoldSilver Central в Сингапур. „Капиталите се връщат обратно към акциите и към валутите, както се вижда във Великобритания“, допълва той.

Инвеститорите ще следят следващата среща на Федералния резерв на САЩ на 26 и 27 юли.

„Цените на златото могат да бъдат поставени на допълнително изпитание, ако данните от САЩ днес, най-вече продажбите на дребно, са по-добри от очакваното“, казва Лан. „Това за пореден път би довело до спекулации кога ще има повишение на лихвите от страна на Фед“, допълва той.

Според цените на фючърсите по федералните фондове вероятността от затягане на паричната политика този месец е 6%, а тази за септември се увеличава от 2% в началото на месеца до 19% днес. Вероятността от повишение на лихвите през декември е 35%. По-високите лихви правят златото по-малко привлекателно, тъй като то не носи доходност, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още