IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото и среброто поскъпнаха шеста поредна седмица

Медта пък сложи край на триседмична печеливша серия

11:17 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък след публикуването на добри данни за трудовия пазар в САЩ. Спадовете обаче бяха ограничени, тъй като слабият ръст на заплатите подсказва, че Федералният резерв на САЩ едва ли ще повиши скоро лихвените проценти, посочва Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка август на платформата Comex от New York Mercantile Exchange се понижиха до 1 336,30 долара за тройунция, веднага щом докладът беше публикуван. След това част от загубите бяха възстановени и златото финишира седмицата на ниво от 1 358,40 долара за тройунция, като спадът възлезе на 3,70 долара (0,27%).

В петък министерството на труда обяви, че работодателите в САЩ са добавили 287 хил. нови работни места през юни, което далеч надхвърли очакванията за ръст от 175 хил. Данните за май, които бяха разочароващи още според предварителната информация, бяха ревизирани надолу от 38 хил. до 11 хил. 

Докладът показа още, че безработицата се е повишила до 4,9% през юни от 4,7% през май, като очакванията бяха за по-слаб ръст до 4,8%.

Средните почасови възнаграждения пък записваха ръст от 0,1% на месечна база, който не оправда прогнозите за повишение от 0,2 на сто. Липсата на инфлационен натиск показва, че Фед все още може да изчака със затягането на паричната политика.

Пазарите остават скептични за повишение на лихвените проценти тази година. Според CME Group шансовете за вдигане на лихвите до декември е едва 24%. Вероятността за действия от страна на Фед през юни 2017 г. е 35 на сто.

За седмицата златото поскъпна с 14,40 долара (1,49%), което е шести пореден седмичен ръст. В сряда цената скочи до 1 377,50 долара за тройунция – най-високото ниво от март 2014 г. - на фона на несигурността след референдума във Великобритания.

Към 11 часа българско време в понеделник златото се търгува с ръст от 0,19% до 1 361,00 долара за тройунция.

От началото на годината златото е поскъпнало с близо 30% и през последните седмици цената е подкрепена от намаляващите очаквания за повишение на лихвените проценти от страна на Фед. Освен това се очаква, че други централни банки по света ще увеличат стимулите, за да се справят с негативните икономически последици от вота за Brexit. Това подкрепя цената на златото, тъй като благородният метал се счита за актив убежище.

На платформата Comex фючърсите върху среброто се повишиха в петък с 26,1 цента (1,32%) и финишираха на ниво 20,09 долара за тройунция. За седмицата повишението възлиза на 2,63% - също шести пореден седмичен ръст.

Фючърсите върху медта с доставка септември се понижиха в петък с 0,4 цента (0,21%) и затвориха сесията на ниво 2,119 долара за паунд. За седмицата индустриалният метал отчете спад от 11 цента (4,33%) и сложи край на триседмична печеливша серия.

Тази седмица инвеститорите ще следят данните от Китай за БВП през второто тримесечие, които излизат в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още