IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва благодарение на отслабването при долара

Интересът към суровината нарасна, след като доларовият индекс се понижи с около 0,5%

10:02 | 28.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник и се възстановяват от загубите, записани през последните няколко сесии. Поскъпването беше насърчено от по-слабия долар, но инвеститорите продължават да са фокусирани върху Великобритания и бъдещето на страната след референдума, пише WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,60% до 47,07 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,36% до 48,42 долара за барел към 9:45 часа българско време.

И двата сорта отчетоха резки спадове ден по-рано и разшириха загубите от петък. Тогава станаха ясни резултатите от британския референдум, на който близо 52% от населението подкрепиха излизане от Европейския съюз. Това предизвика разпродажби на международните пазари и срив в паунда. 

Икономистите се опитват да изчислят икономическите последици за Обединеното кралство и глобалната икономика. Появиха се опасения, че търсенето на петрол може да отслабне през идните месеци, въпреки че се смята, че забавянето ще е слабо.

Дори и Brexit да изтрие 2 процентни пункта от икономическия растеж на Великобритания, търсенето на петрол в страната вероятно ще се понижи с едва 1% или 16 000 барела дневно, коментират от Goldman Sachs.

Интересът към петрола нарасна във вторник, след като доларът прекъсна поскъпването си и доларовият индекс се понижи с около 0,5% до 96,16 пункта към 9:50 часа българско време. По-слабият долар прави петрола по-евтин за притежателите на други валути, посочва WBPonline.

Новините за възможна стачка на 750 служители от седем петролни и газови находища в Норвегия също насърчи цената. Тези находища отговарят за около 18% от добива на петрола и за 17% от добива на газ в страната.

По-късно днес Американският петролен институт ще публикува данни за резервите в САЩ през миналата седмица.

В понеделник компанията за пазарни проучвания Genscape съобщи за спад от 1,3 милиона барела в резервите в хранилището Кушинг в щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за WTI.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още