IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават след спад в резервите в САЩ

Американският петролен институт съобщи, че запасите в страната се понижават с 5,2 млн. барела през седмицата до 17 юни

09:35 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, като и двата бенчмаркови сорта се задържат на нива над 50 долара за барел, насърчени от спада в резервите в САЩ и сравнително слабия долар, съобщава WBPonline. Инвеститорите продължават да следят и социологическите проучвания в навечерието на референдума във Великобритания в четвъртък.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,82% до 50,26 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с повишение от 0,71% до 50,98 долара за барел.

Във вторник вечерта Американският петролен институт съобщи, че запасите в САЩ се понижават с 5,2 милиона барела през седмицата до 17 юни, което надминава чувствително очакванията за спад от 1,5 милиона барела.

Резервите в хранилището Кушинг, щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за WTI, също се понижават, както и запасите от бензин и други петролни продукти. 

„Ръстът на глобалното търсене е значителен, генериран от САЩ, Китай, Индия, както и от други развиващи се пазари. Очаква се понижаващият се добив в САЩ да подкрепи тенденцията за по-слаба продукция извън ОПЕК“, коментират анализаторите на Societe Generale.

В 17:30 часа българско време в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува своя седмичен доклад за резервите в страната, като пазарите очакват понижение от 1,4 милиона барела.

Очаква се петролният пазар да се насочи към баланс в края на годината.

Добивът във Венецуела през май е бил в размер на 2,37 милиона барела дневно, което е с 5% по-малко от количеството през април и с 11% по-малко от средния обем за миналата година.

В Нигерия нападенията на бунтовници над петролната инфраструктура продължават да създават смущения в добива, след като не се стигна до споразумение с властите за прекратяване на огъня.

Добивът в Саудитска Арабия обаче расте от 10,224 милиона барела дневно през март до 10,262 милиона барела дневно през април. Износът се понижава от 7,54 милиона барела дневно през март до 7,44 милиона барела дневно през април.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още