IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron и Shell продават част от малките си петролни рафинерии

Двете компании се опитват да намалят активите си с по-ниски маржове заради срива на цените на суровия петрол

11:32 | 17.06.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалните петролни компании Chevron и Royal Dutch Shell ще обявят на търг малки рафинерии, опитвайки се да намалят активите си с по-ниски маржове заради срива на цените на суровия петрол, коментира Bloomberg.

Chevron, втората най-голяма американска петролна компания, се опитва да предизвика интерес към рафинерията и бензиностанциите си в Бърнаби, Британска Колумбия, каза компанията за Ройтерс. Shell пък търси купувачи за рафинерията си в Мартинез, Калифорния, спорделят двама източници за Ройтерс. Засега от компанията отказват коментар.

Двете компании, заедно с колегите си Exxon Mobil и BP, са продавали по над един милиона барела на ден от американския си рафиниращ капацитет през последните три години, сочат данни на консултантската компания Stratas Advisors.

Петте най-големи петролни компании в света заедно все още имат достатъчно капацитет в САЩ, за да рафинират по около 4,7 млн. барела на ден.

Маржовете на печалба от рафиниране спадат от върховете си през 2015 г., а опасенията са, че докато цените на петрола се възстановяват от двегодишния си спад, рафинериите ще бъдат притиснати, тъй като петролът поскъпва, но цените на горивата не поддържат същия темп. Продажбата на рафинериите, докато маржовете все още са относително високи, позволява на големите компании да излязат без да бъдат ударени балансите им.

Chevron казва още за Ройтерс, че е спряла Rothschild & Co да продаде 75-процентовия си дял от рафинерия в Южна Африка. Петият най-голям петролен производител в света – базираната в Париж Total, пък е успяла да спре Lazard да продаде 50-процентовия си дял от единствената ѝ американска рафинерия, но не е успяла да гарантира желаната цена, твърдят източници.

Рафинирането остана печеливш сектор по време на двугодишния срив на цената на петрола, така че тези заводи могат да получат сравнително по-висока цена от активите за проучвания и производство. Chevron и Shell имат най-високите парични дефицити, казва Лайл Бринкер, директор на капиталовите проучвания в IHS Energy, и затова имат най-голяма мотивация да продават.

Двете компании инвестират в други области на бизнеса си. Shell даде 53 млрд. долара, за да купи BG Group по-рано тази година, а Chevron усилено влага средства за големи проекти с втечнен природен газ.

Те са много по-закъсали за пари и ускоряват продажбата на активи, за които ще получат доста добри цени“, казва Бринкър. „Голяма част от продажбата на активи, които големите играчи продават, са в обработването и транспорта на петрол, тъй като това се търси от частните фондове заради по-стабилния паричен поток“.

Тези активи може да се окажат по-подходящи за по-малките купувачи, които се фокусират върху определени региони, като Западния бряг на Северна Америка, или за компании, които се фокусират върху глобално съхранение и търговия, а не върху производството на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Между другото поздрав за всички русофилчета дето твърдяха едни глупости:"Катарски метановоз акостира на терминал за втечнен природен газ (ВПГ) Швиноуйшче в Полша".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
а иначе ти кат гледам си се преработил ... :)) глей да не объркаш нещо там с твоя начин на мислене, че да не останеш без раота не друго :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еми незнам ве вчера погребвахте за кой ли път вече руските там все ше *** ... :)) Ама май има нещо друго за да ги праат всичките тея раоти на разпродажби на рафинерии и не казват кво е ... :)) Радостта ше е мноо кратка, че пак ше бъдем "енергийно свободни" или с евтини цени на квото и да било... Казах му и на Безмитния каам ти и на тебе ако толко искате да не плащате на мутрите за бензина купуате си колела кат мене и сте вие .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
глупев, кой пък е твърдял че и тия нямат проблем .... само ти правиш кухи твърдения през 5 мин... не ни виждаш щото сме на работа, не сме безработни лентяи като теб :) като намерим 5 мин ти отговаряме както виждаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
може да са отишли на Луната да копат H3 де да ги знам или са намислили нещо щом всички изведнъж затварят и разпродаат. Китайци, Руснаци, Американци и Индийци имат пособията за разходка и копане на Луната ше видим .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Това дали означава, че Chevron и Shell не очакват петролът да поскъпне та продават печеливши (малко) активи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
като стане дума за Лукойл, Роснефт и Газпром, че ше затварят кепенците и ше разпродават магазина един булюк народ "економисти разбирачи", обяснаат как некой имал проблеми пак, ама кат са некви западни кат тея западните двете горе тишина те "немат проблеми" .... :)) Needtoknowmore, khao, Сарафи, DutyMuty, Джелезниконье ама нешо не ги виждам да споделят тука Запада дали имат проблеми ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още