IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът прекъсна губещата серия

През последните шест сесии и двата бенчмаркови сорта поевтиняха

10:43 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва за пръв път от седем дни, след като записа резки понижения в четвъртък, съобщава WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,17% до 46,75 долара за барел към 10:30 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1,59% до 47,94 долара за барел.

През последните шест сесии и двата бенчмаркови сорта поевтиняха и записаха най-дългата губеща серия от януари заради несигурността преди референдума във Великобритания на 23 юни.

В четвъртък Английската централна банка очаквано не промени лихвите и предупреди, че Brexit е най-големият непосредствен риск и пред британската, и пред глобалната икономика. Същия ден кампанията преди вота беше спряна след убийството на депутатката Джо Кокс. Тя беше на посещение в своя избирателен район, когато е била атакувана от мъж с огнестрелно оръжие и нож. Народният представител е била нападната, докато се готвела да приеме избиратели. 

Редица анализатори предупреждават, че може отново да се стигне до разпродажби при петрола през следващата седмица с наближаването на референдума. „Задълбочаващите се опасения за глобалния икономически растеж вероятно ще натежат на пазарите на суровини въпреки понижаващите се резерви и смущенията в добива в някои държави“, посочват икономистите от ANZ.

Междувременно доларовият индекс се понижава с около 0,2% и насърчава търсенето на суровини в долари, защото те стават по-евтини за притежателите на други валути.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще обяви изменението в броя на нефтените платформи в САЩ.

В сряда Администрацията за енергийна информация обяви, че през седмицата до 10 юни петролните резерви са се понижили с 933 000 барела и са достигнали най-ниското си ниво от септември 2014 г.

Перспективите пред петрола обаче остават мрачни, тъй като редица анализатори казват, че последното поскъпване е било прекалено рязко.

Инвестиционната банка Goldman Sachs предупреждава, че цените на петрола вероятно месеци наред няма да се върнат обратно на най-високите си нива през 2016 г. Според експертите цените ще останат под 50 долара през лятото.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още