IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на златото записа трето поредно седмично понижение

Среброто пък поевтиня четвърта поредна седмица

11:04 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се понижиха до под тримесечно дъно в петък след поскъпването на долара, предизвикано от коментарите на председателя на Фед Джанет Йелън, съобщи Investing.com

В своя реч в петък тя заяви, че затягане на паричната политика „би било уместно идните месеци, ако макроикономическите данни позволят“. Според пазарите има 28% вероятност от повишение на лихвените проценти през юни и 60% шанс това да се случи през юли, сочат дании на CME Group. Вероятността за повишение през септември е 68 на сто.

Коментарите на Йелън насърчиха долара в петък до най-високото му ниво спрямо кошница от шест валути от два месеца насам, като доларовият индекс изпрати четвърта поредна седмица с ръстове заради повишената вероятност Фед да затегне паричната политика.

По-силният щатски долар обикновено натежава на цената на златото, тъй като металът става по-скъп за притежателите на други валути. 

Фючърсите върху златото с доставка август на платформата Comex в Ню Йорк се понижиха до 1 209,00 долара за тройунция в петък – ниво, невиждано от 22 февруари. В крайна сметка благородният метал изпрати седмицата на цена от 1 216,70 долара за тройунция и отчете 0,49% дневно понижение.

За седмицата златото поевтиня с 36,20 долара, или 2,88%, което е трети пореден седмичен спад.

От началото на май златото поевтиня с 6% на фона на коментари от страна на представители на Фед, които сигнализираха за готовност за повишение на лихвите.

Металът е чувствителен към динамика в паричната политика, тъй като евентуално повишение на лихвите би увеличило пропуснатите ползи при инвестицията в активи без доходност като златото, посочва Investing.com.

Фючърсите върху среброто с доставка юли се понижиха с 0,45% в петък и финишираха на ниво от 16,26 долара за тройунция, след като по-рано паднаха до 16,14 долара – най-ниското ниво от 18 април. За седмицата среброто поевтиня с 1,59%, което е четвърто поредно седмично понижение.

Също на платформата Comex медта с доставка юли поскъпна с 0,55% в петък и затвори сесията на ниво 2,114 долара за паунд. Седмичното повишение при индустриалния метал е 2,72%, като по този начин медта прекъсна триседмичната си губеща серия.

Трейдърите на мед ще следят докладите за производствения сектор в Китай във вторник, тъй като азиатската държава е най-големият потребител на мед в света, формирайки 45% от световното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още