IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пое надолу

Натиск оказват поскъпването на долара, повишените американски резерви и увеличените ирански доставки

09:54 | 19.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в сутрешната азиатска търговия, като натиск оказват поскъпването на долара, данните за увеличението на петролните резерви на Съединените щати, както и засиленият износ на Иран към Европа и Азия, предава Ройтерс.

В азиатската електронна сесия на нюйоркската стокова борса NYMEX цената на сорта Брент от Северно море днес поевтиня с 87 цента, или 1,8 на сто, до 48,06 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през юни понижи цената си със 74 цента, или 1,5 на сто, до 47,45 долара за барел. Вчера цената на същите контракти спадна с 12 цента до 48,19 долара. 

Американската валута се засили след публикуването на протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, според които американската централна банка оставя отворена вратата за ново затягане на паричната си политика през юни. Това оказва натиск върху петролните котировки, тъй като цените на "черното злато" се изчисляват в долари.  Откакто падна с 7 на сто срещу кошницата от основни валути между януари и април, доларът се възстанови с 3,5 на сто.

По-рано през седмицата и двата контракта – за Брент и американски суров петрол, достигнаха най-високите си стойности за годината заради намалението на производството в Америка, Африка и Азия.

Но на бичото настъпление бе сложен край, след като американската Администрация за енергийна информация (EIA) изнесе данни за американските петролни резерви. През миналата седмица те са нараснали неочаквано с 1,3 милиона барела до 542,29 млн. барела, като това отразява по-слабото търсене в страната, която все още е най-големият световен потребител на петрол.

„Смятаме, че пазарът на петрол се придвижи твърде високо, твърде далече и твърде бързо“, се казва в становище на френската банка BNP Paribas.

Увеличаването на резервите се случва на фона на нов спад на американския добив на суров петрол до 8,79 млн. барела на ден спрямо нива от 9,6 млн. барела на ден през миналата година.

Увеличаването на петролния износ от Иран, след като санкциите бяха вдигнати през януари, също тежи над цената на петрола. Петролният износ на страната се очаква да скочи с 60 на сто през май на годишна база до 2,1 млн. барела на ден. Увеличеното количество означава, че страната може би е преодоляла логистичните проблеми, пред които бе изправена, или те са значително по-малко, отколкото се предполагаше. 

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още