IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва до най-високите си нива от шест месеца

Инвеститорите очакват доклада за резервите в САЩ на Американския петролен институт по-късно днес

10:34 | 17.05.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да се повишават във вторник, като се движат около най-високите си нива от ноември 2015 г.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се покачват с 1,24% до 48,31 долара за барел към 10:00 часа българско време, а тези върху европейския бенчмарк Брент отчитат ръст от 0,78% до 49,35 долара за барел.

„Цените на петрола продължават да растат, стимулирани от повишената динамика в предлагането и смущенията (в Канада, Венецуела и Нигерия), както и от подобряващото се търсене“, коментират анализатори от ANZ. 

Инвестиционната банка Goldman Sachs заяви по-рано, че глобалният петролен пазар се е върнал обратно към дефицит за пръв път от две години и това беше прието от пазарите като бичи фактор. В понеделник Брентът скочи близо до психологическата граница от 50 долара за барел (49,47 долара за барел), а WTI достигна 48,28 по-рано във вторник.

От Goldman Sachs прогнозират, че цената на WTI ще достигне средно ниво от 44,60 долара за барел тази година, което е рязък ръст в сравнение с предишната прогноза за 38,40 долара за барел. Инвестиционната банка очаква по-плавен спад в резервите през второто полугодие.

Миналата седмица американската Администрация за енергийна информация прогнозира, че и Брентът, и WTI ще се стабилизират над 44 долара за барел до края на тази година.

Горските пожари в Канада доведоха до спиране на сондажите за около седмица, а добивът в Кувейт, Либия и Нигерия се понижи през последния месец.

Венецуела е във фокуса на инвеститорите заради икономическата и политическата криза, предизвикана от спад в приходите от износ на петрол през последните две години.

В последния си месечен доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира драматичен спад в излишното предлагане през второто полугодие. През първите шест месеца на годината се очаква ръстът на глобалните резерви да се забави до едва 200 хил. барела дневно от 1,3 милиона барела дневно.

По-късно във вторник Американският петролен институт ще публикува данни за резервите в САЩ през миналата седмица. Официалните правителствени данни се очакват в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
незнам според техниката има още едно надолу или същото дъно или по-високо дъно, но тряя да има още едно потвърждение. Са ако няма повече няма всичко се случва изпуснал съм и тава е положението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Закъснял си. Не ми се вярва скоро да слезе на ниски нива. Това беше номер със статистиката. Щатските статистици направиха "грешка" от 800 000 барела дневно. Като видяха, че номерът не мина и започнаха да окапват американски компании, си признаха за "грешката" и петролът пое нагоре. Разбира се, има и други фактори. Кой ударил кьоравото, добре. Другите да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
абе рибо виде ли как ни прееваха с петрола ааа аз го чакам като девственица да слезне още веднъж, а то той отиде на баба си у пантофите че и RSXa и той мама им гадна .... ако слезне на 35$ влизам с половината ако падне там дет си беше със следващата половина добавям .... но шв чакам ако не слезне не влизам и толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
http://***.investing.com/rates-bonds/russia-10-year-bond-yield/http://***.tradingeconomics.com/russia/interest-rateайде пробвай пак, че нещо руските бондове са на ниво от 2010 също и cut interest rate desicion от 17% на 10.5% ... :)) каах ти отдавна да не ги мислиш тях това ти го предрекох още 2014г. но явно не си слушал .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Свърши "американският шистов" петрол от ИДИЛ, а стотина американски петролодобивни компании гризнаха дръвцето. Такъв е животът, труден за разни кухи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Защо петролът поскъпна с близо 70%, а рублата си стои на около 65 за долар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ухааа сега ще настане мурзилска радост и активност под тази статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още