IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът с първи седмичен спад на цената от над месец

Нефтените платформи в САЩ са се понижили с 4 през последната седмица до 328, което е най-ниското ниво от шест години

08:14 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Големи пожари опустошиха околността на град Форт Макмъри в Алберта, Канада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Големи пожари опустошиха околността на град Форт Макмъри в Алберта, Канада. Снимка: Ройтерс

Поредната волатилна седмица за петролните фючърси приключи с лек ръст на цените в петък, след като огромен горски пожар в Канада разстрои нейното петролно производство.

Близо един милион барела на ден от производствения капацитет на Канада за суров петрол отпаднаха от пазара, след като в петък пожари опустошиха околността на град Форт Макмъри в Алберта и предизвикаха  евакуация на работниците и съкращаване на производството или спирания на около дузина големи съоръжения.  Форт Макмъри заема има важно място в канадския добив на петрол от петролни пясъци, а целият град бе евакуиран през уикенда.

Според някои оценки около една трета от доставките на петрол в Канада са засегнати от горския пожар, тъй като енергийните компании преустановиха дейността си. 

Алан Фогуил, председател и изпълнителен директор на Канадския енергиен изследователски институт, смята, че ако пожарът не засегне инфраструктурата за производство, индустрията ще се възстанови бързо.

Въпреки ръста в петък обаче като цяло цените на петрола завършиха седмицата на по-ниски нива заради загрижеността на инвеститорите за глобалното пресищане на доставките.

На лондонската борса ICE фючърсите върху европейския бенчмарк Брент с доставка през юли поскъпнаха в петък с 36 цента, или 0,8 на сто, до 45,37 долара за барел. Сортът поскъпна на фона на съобщенията за екстремистката атака срещу съоръжение за офшорен петрол на Chevron в богатата на петрол делта на Нигер, както и заради новините за ескалацията на бойните действия в Либия.

Независимо от поскъпването в петък обаче за седмицата бенчмаркът поевтиня с 5,73%, или 2 долара, което представлява първият седмичен спад от пет седмици насам, изчислява Investing.com. 

Фючърсите върху Брента поскъпнаха с 60%, откакто за кратко паднаха под 30 долара за барел в средата на февруари независимо от провала на преговорите в Доха през април, които имаха за цел да се задържи нивото на производство на това от януари. Следващата среща на ОПЕК е на 2 юни във Виена.

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange (Nymex) американският лек суров петрл WTI с доставка през юни поскъпна с 0,77 на сто, или 34 цента, до 44,66 долара за барел. За седмицата обаче търгуваните в Ню Йорк фючърси поевтиняха с 2,74%, или 1,24 долара, приключвайки четириседмичната поредна серия на ръстове.

Цените на американския лек суров петрол са с почти 55% нагоре, откакто паднаха до 13-годишно дъно до 26,05 долара за барел на 11 февруари, след като спадът на американското шистово производство подкрепи настроенията.

По данни на компанията за услуги в нефтената индустрия в САЩ Baker Hughes нефтените платформи в страната са се понижили с 4 през последната седмица до 328, което е най-ниското ниво от шест години. Година по-рано броят на действащите платформи бе 668.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че условията на пазара остават слаби поради продължаващото пренасищане.

Глобалното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовото производство на петрол в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намалява обемът на производството.

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочаквана сделка през юли 2015 г., което ще сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на прекратяване на спорната ядрена програма на страната. По оценки на иранските власти страната разполага с 30 млн. барела петрол в резервите си, които са готови за износ.

Запасите на американски суров петрол са нараснали с 2,8 милиона барела през миналата седмица до рекордно високото ниво от 543,4 милиона барела, показват данни на американската Администрация за енергийна информация (EIA).

В събота пък Саудитска Арабия изненадващо уволни дългогодишния си министър на петрола Али ал-Наими, една от най-влиятелните фигури в петролния сектор. Той ще бъде заменен от председателя на държавната петролна компания Saudi Aramco Халид ал-Фалих. Според анализатори смяната няма да доведе до промяна на политиката на Кралството. 

В същото време спредът между Брента и WTI падна до 1,45 долара спрямо разлика от 1,74 долара седмица по-рано.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още