IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras е продала активи в Аржентина и Чили за над 1,3 млрд. долара

Генералният прокурор на Бразилия поиска от Върховния съд разрешение да започне разследване срещу президента на страната Дилма Русеф

09:41 | 04.05.16 г.
<p>
	Petrobras е принуден да намали инвестициите, за да разполага с пари в брой. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Petrobras е принуден да намали инвестициите, за да разполага с пари в брой. Снимка: архив, Ройтерс

Бразилската държавна петролна компания Petrobras е продала активи в Аржентина и Чили за над 1,3 млрд. долара, съобщава FT.

Компанията обяви, че се е разделила с дела си от над 67 на сто в аржентинското си дъщерно дружество Pampa Energia за 892 млн. долара. Петролният гигант е продал и всичките си чилийски дъщерни дружества на базираната в Аржентина компания за частен капитал Southern Cross Group за 490 млн. долара.

Продажбите са част от плана на Petrobras да реализира активи за 15 млрд. долара до края на тази година. Заради корупционните скандали и затрудненията около срива на цените на петрола компанията може да прибегне и до някаква форма на помощ от правителството, посочва изданието.

Според данни на Bloomberg Petrobras е най-задлъжнялата петролна компания в света с дългове в размер на малко над 100 млрд. долара.

Финансите на компанията са поставени под силен натиск заради корупционния скандал, в който беше замесена и президентът на Бразилия Дилма Русеф. Загубите около него възлизат на най-малко 6,2 млрд. реала (1,7 млрд. долара), които се задълбочават и заради рецесията в страната.

Спадът на цените на петрола принуди Petrobras да направи и някои сериозни отписвания. Това разшири тримесечната загуба на компанията до около 10 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, след като гигантът получи увреждания, еквивалентни на повече от една трета от пазарната му капитализация.

Petrobras е принуден да намали инвестициите, за да разполага с пари в брой. През януари компанията обяви, че планира да инвестира 98,4 млрд. долара между 2015 г. и 2019 г., което е с 25 на сто по-малко от първоначалните планове за вложения в размер на 130,3 млрд. долара.

Междувременно генералният прокурор на Бразилия Родриго Жано поиска от Върховния съд разрешение да започне разследване срещу президента на страната Дилма Русеф в рамките на следствието за масова корупция в държавната петролна компания Petrobras, съобщава телевизия "Глобо", цитирана от Ройтерс.

Русеф е подозирана в опит да възпрепятства разследването на корупция в петролния гигант.

Решението на прокурора се основава най-вече на показанията на сенатора Делсидио Амарал от управляващата партия. Той беше задържан в края на миналата година за корупция и се съгласи да сътрудничи на следствието в замяна на смекчаване на присъдата, съобщава ТАСС.

По думите на Амарал Русеф три пъти се е опитвала да се намеси в разследването на корупционната афера в Petrobras. Сенаторът твърди също, че бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва е предлагал да плати на бившия шеф на Petrobras Нестор Серверо, за да не дава показания срещу други участници в престъпната схема.

По-рано вчера говорител на Върховния съд съобщи, че главният прокурор на Бразилия е поискал от съда да започне разследване за предполагаема корупция срещу бившия президент Лула да Силва, трима министри в правителството на Дилма Русеф и още 27 политици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още