IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува близо до най-високите си нива тази година

Инвеститорите приветстваха изненадващия спад в резервите на САЩ

10:07 | 27.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува на нива, близки до най-високите тази година, след като инвеститорите приветстваха изненадващия спад в резервите на САЩ, съобщи WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,16% до 44,55 долара за барел, а тези върху европейския бенчмарк Брент отчитат ръст от 1,18% до 46,12 долара за барел към 9:40 часа българско време.

По-рано в сутрешната сесия и двата сорта докоснаха най-високите си нива за 2016 г., като WTI достигна 44,83 долара за барел, а Брентът – 46,49 долара за барел. 

Във вторник Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ се понижават с близо 1,1 милиона барела през седмицата до 22 април, което не беше очаквано предвид прогнозите на анализаторите за ръст от 2,4 милиона барела.

Понижението в запасите се очаква да се потвърди и днес от Администрацията за енергийна информация, която публикува официалните данни.

Междувременно доларът поевтиня с 0,13% в сряда, което помогна за увеличаване на апетита към суровини, деноминирани в долари. Валутата може да отслабне още през сесията в сряда, когато Федералният резерв на САЩ приключва двудневното си заседание. Не се очаква промяна в паричната политика, но инвеститорите ще следят внимателно реториката на Фед, тъй като тя може да подскаже какви са намеренията на централните банкери.

За пореден път анализаторите предупреждават, че повишението в цената на петрола може да е краткотрайно, тъй като редица големи страни производителки сигнализираха, че може да увеличат добива през идните месеци.

*Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още