IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото прекъсна печелившата си серия

Благородният метал поевтиня с 0,86% през изминалата седмица

10:06 | 18.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши в петък, след като доларът поевтиня спрямо редица световни валути, съобщи Investing.com. Фючърсите върху златото с доставка юни на платформата Comex в Ню Йорк се покачиха с 0,75% до 1 235,70 долара за тройунция в края на сесията.

Благородният метал обаче прекъсна печелившата си серия и поевтиня с 0,86% за седмицата, като изтри всичките си печалби, след като докосна триседмичен връх от 1 262,60 долара за тройунция във вторник.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0,27% в петък до 94,68 пункта, но записа повишение за седмицата с 0,46%. До спад в измерителя се стигна, след като индустриалното производство в САЩ се сви повече от очакваното през март – с 0,6% на месечна база. Освен това понижение имаше и в предварителния индекс на потребителското доверие на Мичиганския университет. Данните сочат спад от 91,0 пункта през март до 89,7 пункта през април. 

Макроикономическите доклади подкрепят позицията на Федералния резерв на САЩ за поддържане на предпазлив подход в паричната политика. По-ниските лихвени проценти правят долара непривлекателен за инвеститори, търсещи висока възвращаемост. А по-силният долар натежава на цената на златото, тъй като металът, деноминиран в долари, става по-скъп за притежателите на други валути.

През седмицата еврото поевтиня с 1,06% до 1,1283 долара, а йената поскъпна с 0,6% до 108,77 йени за долар в петък. 

Среброто с доставка май се повиши в петък с 0,9% до 16,313 долара за тройунция, което беше малко под 10-месечния връх. За седмицата металът поскъпна с 6%, което е второ седмично повишение. От началото на годината цената на среброто се повиши с над 18%.

Медта поскъпна значително, след като вносът на метала в Китай удари рекорден връх през март. Според агенция Ройтерс вносът на мед в Китай е нараснал до 570 хил. тона, което е с 35,7% повече от февруари и 39% ръст на годишна база. Медта поскъпна за седмицата с 3,27% до 2,18 долара за паунд.

Петролът поевтиня рязко в петък преди срещата в Доха, където в крайна сметка не се стигна до споразумение. Американският лек суров петрол WTI с доставка май изпрати седмицата с повишение от 0,52% на ниво 40,41 долара за барел. Европейският бенчмарк Брент отчете седмично повишение от 2,79%.

По време на азиатската сесия в понеделник и двата сорта поевтиняха рязко – с между 4,5 и 5% заради провалените преговори в Катар.

Откакто Русия и Саудитска Арабия предложиха замразяване на добива през февруари, цените на петрола нараснаха с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Много труд и пот се хвърля за поддържане на мита, че златото е борсова стока, не по-различна от фуража и смеските. Крият истината, че то е неофициална парична котва. Но, скрито е за масовката, а за тези, които са в джаза - е безпределно ясно. Ако можеха, и от борсата биха го изтрили, само и само да не се споменава името му. Дойде време и печатницата да не върши работа, световните финанси са в мъртвата хватка на липсата на растеж. То това беше и целта на либералфашизма, но първо трябваше да изчезнат фиатните пари, за да се стигне до разпределение според потребностите (познато, нали), за което вече не е нужен растеж. Обърка се хронологията, което ще доведе до въвеждането на парична котва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Не стига че няма да повишат лихвите, ами ще трябва да пуснат скоро и Еврейската печатница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още