IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И двата основни сорта петрол с втори пореден седмичен спад

Златото сложи край на триседмичната губеща серия

10:19 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът финишира миналата седмица с резки спадове в петък, след като Саудитска Арабия заяви, че няма да замрази добива, освен ако Иран и останалите производители не направят същото. Това увеличи съмненията дали така очакваното ограничаване на добива ще се осъществи, пише Investing.com.

Иран се очаква да присъства на срещата на петролните производители в Катар на 17 април, на която ще се обсъжда проектоспоразумението за замразяване на добива на януарските нива.

В петък цената на европейския бенчмарк Брент с доставка юни на лондонската борса ICE се понижи с 4,12% и затвори сесията на ниво 38,67 долара за барел, след като по-рано докосна 38,55 долара за барел – най-ниската цена от 15 март.

Седмичното понижение при Брента е 4,45%, което е втори пореден седмичен спад. 

Към 9:30 часа българско време цената на този сорт се понижава с 1,14% до 38,24 долара за барел.

Въпреки поевтиняването Брентът е поскъпнал с около 40% от 11 февруари, когато падна под 30 долара за барел.

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange (Nymex) американският лек суров петрол WTI с доставка май се понижи в петък до 36,63 долара за барел – най-ниското ниво от 16 май насам – и финишира на ниво от 36,79 долара за барел, с понижение от 4,04 на сто. За седмицата WTI поевтиня със 7,05%, като също както при Брента това е втори пореден седмичен спад.

Към 9:30 часа българско време този сорт се търгува със спад от 1,33% до 36,30 долара за барел.

В петък американската компания за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са намалели с 10 до 632 миналата седмица.

На платформата Comex от борсата Nymex златото поевтиня с 1% в петък. Фючърсите върху благородния метал с доставка юни приключиха седмицата на ниво 1 223,50 долара за тройунция, с дневно понижение от 0,98%. За седмицата златото поскъпна с 0,24% и сложи край на триседмичната губеща серия.

По-рано през седмицата благородният метал отчете поскъпване с над 2%, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън защити „предпазливия“ подход в паричната политика на САЩ заради глобалните заплахи пред ръста и инфлацията.

От началото на годината златото поскъпна с около 14%.

На платформата Comex фючърсите върху среброто с доставка май поевтиняха в петък до ниво 15,04 долара за тройунция, а за седмицата записаха спад от 0,75%.

Медта с доставка май също поевтиня в края на миналата седмица и затвори сесията на едномесечно дъно от 2,163 долара за паунд. Седмичното понижение е 2,56%.

Пазарните участници очевидно игнорираха добрите данни за китайския производствен сектор, който се върна към експанзия през март. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се повиши до 50,2 пункта, след като през февруари беше 49,0 пункта.

На валутните пазари доларът поевтиня в петък до близо петмесечно дъно спрямо кошница валути. Доларовият индекс се понижи с 1,65% за седмицата, а за тримесечието записва спад от 4,16%, което е най-лошото представяне за тримесечие от 2010 г. насам.

Йената поскъпна спрямо долара с 1,55% миналата седмица.

Еврото докосна 1,1437 долара, което беше най-високото ниво от 15 октомври, но впоследствие се върна на ниво от 1,1389 долара. Еврото поскъпна с 5% спрямо долара миналия месец, посочва Investing.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още