IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигерия очаква "динамично движение" на цената на петрола в края на март

След среща на ОПЕК и Русия, насрочена за 20 март, цената на петрола ще се възстанови до нивото от 50 долара, прогнозира нигерийският министър на петрола

17:25 | 03.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Нигерия очаква "динамично движение" на цената на петрола в края на март

"Динамично движение" на цената на петрола очаква нигерийския министър на петрола в Емануел Качикву в края на месеца, пише Bloomberg. Това ще стане след среща на ОПЕК и Русия, насрочена за 20 март, на която ще бъде обсъдено споразумение за ограничаване на добива.

Агенцията припомня, че на среща в Доха, провела се на 16 февруари, Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се разбраха да замразят нивото на добива на петрол, ако и други производители ги последват. Това е начин за намаляване на свръхнаситеността на петролните пазари.

След срещата в Русия към края на март цената на петрола ще се възстанови до нивото от 50 долара на барел, смята още нигерийския петролен министър.

В момента (3 март) цената на петрола се движи около 34 долара за барел в сутрешните часове на търговията в САЩ, което е осемседмичен пик. Много анализатори обаче са скептични, че замразяването на добива ще окаже влияние върху ликвидността, особено при желанието на Иран да увеличава добива след годините на санкции, посочва още Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че нигерийският министър на петрола не е коментирал дали Техеран ще има представител на срещата в Русия.

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка. Емануел Качикву съобщи още, че страната планира да смени модела на съвместните проекти с международни компании в областта на петрола. Вероятно те ще получат по-голяма свобода да инвестират в операциите в петролните полета.

До края на тази година може да влезе в сила още една важна промяна - одобрението на петролните проекти ще бъде в рамките на около 6 месеца, вместо досегашните около 2 години, допълва още нигерийският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още