IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за понижения в добива на ОПЕК пратиха цените на петрола нагоре

И двата основни сорта поскъпват с над 5%

10:02 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола поскъпват рязко във вторник заради продължаващите спекулации, че страните в ОПЕК може да се споразумеят за понижения в добива, съобщи WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с 5,28% ръст до 30,99 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 5,63% до 35,27 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Във вторник Bloomberg съобщи, че министърът на енергетиката на Русия Александър Новак ще се срещне със саудитския си колега Али ал Наими в катарската столица Доха. На срещата ще има и представители на Венецуела.  

Министърът на петрола на Нигерия заяви, че ОПЕК се пренасочва от липса на доверие към нарастващ консенсус, че трябва да се постигне споразумение за това, как да се спре сривът в цената на петрола.

От Обединените арабски емирства (ОАЕ) заявиха, че членките на картела са готови да си сътрудничат за съкращения в добива.

Междувременно Москва заяви, че Иран и Саудитска Арабия трябва да подобрят замразените си отношения във време, когато е необходимо сътрудничество, за да се повлияе на цените. 

Всички тези коментари поддържат надеждата за координирани понижения на добива в ОПЕК, въпреки че анализаторите предупреждават, че такава сделка е малко вероятна. Трейдърите са предпазливи и предупреждават, че ако срещата не произведе резултат, това може да навреди на цените.

WBPonline припомня, че през януари добивът в ОПЕК възлизаше на 32,33 милиона барела дневно – над обема от 32,20 милиона барела дневно през декември.

Инвеститорите очакват данните за седмичния ръст на резервите в САЩ, като Американският петролен институт ще публикува данните си в сряда, а Администрацията за енергийна информация – в четвъртък.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още