IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се насочва към седмичен спад

Суровината поевтинява в петък, като е вероятно търговията да бъде изпълнена с колебания

10:03 | 05.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в петък, като е вероятно търговията да бъде изпълнена с колебания, пише WBPonline. Освен това изглежда суровината е напът да запише седмични спадове.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,3% до 31,61 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент - с 0,62% до 34,22 долара за барел. 

Последните няколко сесии също бяха динамични, като инвеститорите балансираха между спекулациите за евентуално понижение на добива в ОПЕК и рекордно високите резерви.

Сигналите от страна на Русия за готовност за преговори с ОПЕК се превърнаха във фактор, който доведе до ръст в цената на суровината. 

Мнозина анализатори обаче предупреждават, че сделка между Русия и картела е малко вероятна. В четвъртък Саудитска Арабия реши да намали цените за клиентите си в Европа и Азия, което по всяка вероятност е мярка за запазване на пазарния дял.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува данните си за броя на нефтените платформи в САЩ. Миналата седмица имаше спад от 12 до общо 498, което е най-ниското ниво от март 2010 г. Експертите прогнозират, че броят ще продължава да намалява, тъй като все повече фирми са принудени да прекратят дейността си заради нарастващи дългове и свити приходи. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

Следващата седмица също ще е показателна за тенденциите в сектора, като ОПЕК и Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикуват месечните си доклади.

Още новини за петролния пазар четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Интересно, долара пада, нефта и той - скоро ще заживеем щастливо, с по 1 евро ще си пълня резервоара? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Количеството петрол във фючърсните сделки е 10 пъти повече от физическия добив.Това е твърде интересно. От гледна точка за спекулациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още