IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът загуби през януари 3,7 на сто от цената си

При американския лек суров петрол понижението е още по-сериозно – от 8,9 на сто

08:16 | 01.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола изпратиха месеца на нива, близки до най-ниските от повече от десетилетие заради опасенията за китайската икономика и пренасищането на глобалния петролен пазар, съобщи Investing.com. Въпреки това през последната седмица в четири от петте дневни сесии имаше ръст заради спекулациите, че ОПЕК и производителите извън ОПЕК може да сближат позициите си за намаляване на производството в опит за насърчаване на цените. 

Фючърсите върху Брента на лондонската борса ICE с доставка април поскъпнаха с 1,19 долара (3,42%) в петък и приключиха седмицата на цена от 35,99 долара а барел. В четвъртък Брентът скочи с 87 цента, или 2,56%, след като руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Саудитска Арабия е предложила намаляване на производството с по 5% за всяка една страна. 

Експертите обаче са скептично настроени към изказванията от Русия, като редица медии публикуваха материали, в които анонимни източници от Саудитска Арабия отхвърлят твърдението, че предложението за намаляване на добива с 5% идва от кралството.

В събота Arabiya съобщи, че Венецуела е предложила среща през февруари на износителите на петрол, на която да се обсъдят мерки в подкрепа на цените. Arabiya предаде също, че друга петролна страна – Ирак, би приела решение на ОПЕК и страните извън нея за ограничаване на добива.

„Ирак ще се съгласи и сътрудничи, ако производителите наистина искат да си сътрудничат за намаление”, заяви иракският министър на петрола Адел Абдул Махди пред репортери в Багдад, цитиран от Arabiya.

Междувременно Ройтерс съобщи, че висш служител от петролния сектор на Иран е казал пред новинарската агенция Shana, че страната планира да увеличи капацитета за добив на суров петрол с 160 хил. барела на ден, след като приключат два проекта за разширяване на петролни находища в края на февруари.  Вероятността Иран да започне да изнася петрол след отпадането на международните санкции срещу страната от дълго време тежи на цените на суровината.

Въпреки ръста от последните сесии Брентът приключи януари със загуба от 3,7 на сто. Повечето анализатори очакват свръхпредлагането на продължи и през 2016 г., след като Иран се върне на пазара, щом санкциите бъдат вдигнати.

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange (Nymex) фючърсите върху американския  лек суров петрол (WTI) с доставка през март поскъпнаха с 40  цента (1,2%) в петък и приключи петъчната сесия на ниво от 33,62 долара за барел. Седмичният ръст е от 1,43 долара, или 4,25 на сто. Американският бенчмарк се изстреля с почти 7,5 долара, или 22%, след като на 20 януари падна до 27 долара за барел за първи път от септември 2003 г.

Въпреки това американският суров петрол загуби 8,9 на сто от стойността си през януари. 

Още графики можете да разгледате тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още