IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total вероятно ще отчете близо 10 млрд. долара нетна печалба за 2015 г.

Заради срива в цената на петрола френският енергиен гигант би отчел спад на финансовия резултат от 22%

15:29 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Total вероятно ще отчете близо 10 млрд. долара нетна печалба за 2015 г.

Френският енергиен гигант Total най-вероятно ще отчете нетна печалба за 2015 г. близка до 10 млрд. долара спрямо спечелените 12,8 млрд. долара през 2014 г. в резултат на срива в цената на петрола. Това коментира главният изпълнителен директор на компанията Патрик Пуяне, пише Wall Street Journal.

Така спадът би бил близо 22%.

„Това показва много добрата уязвимост, добрата съпротива на групата, защото цената на петрола се свлече с 50%“, заяви Пуяне в интервю за френския телевизионен канал France 2. „Това е така, защото ние в Total не само произвеждаме, ние също така рафинираме и правим пластмаси и имаме други дейности, които са по-малко волатилни.“

Коментарите на Пуяне идват, преди Total да обяви годишните си финансови резултати на 11 февруари и на фона на продължаващия натиск върху представянето на малки и големи петролни компании от страна на понижението на петролните цени.

Анализатори прогнозират, че Total ще отчете изгладена нетна печалба – показател, който изключва еднократните ефекти, като например отписване на активи – за 2015 г. от 9,97 млрд. долара, или спад от 22% спрямо миналата година, сочат данните на FactSet.

По-рано тази седмица директорът каза, че изгладената нетна печалба за 2015 г. е паднала с малко над 20%.

Откакто цената на петрола започна да се срива в края на 2014 г., Total намали оперативните разходи и капиталовите разходи, като същевременно увеличи производството на петрол, за да избегне влиянието на ниските цени върху резултатите й.

Компанията отчете спад на изгладената печалба от 20% във всяко от първите три тримесечия на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още