IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на ОПЕК поиска извънредна среща през март

Цените на петрола достигнаха най-ниските си равнища за последните 12 години

11:04 | 12.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Ибе Качикву заяви днес, че очаква да бъде свикана извънредна среща на картела в началото на март, за да се обсъди на нея сривът на цените на петрола, предаде AFP.

Ибе Качикву, който е и държавен секретар по петрола на Нигерия, каза на конференция в Аду Даби, че е необходима извънредна среща на картела по цените, които достигнаха най-ниските си равнища за последните 12 години.

„Ние казваме, че ако тя (цената, бел. ред.) удари 35 (долара за барел), ще започнем да планираме извънредна среща“, заяви Качикву. 

По думите му "редица членки" на ОПЕК са настояли за среща, без да уточнява кои са те, като според Качикву настоящите цени са създали нуждата от събиране. 

Президентът на ОПЕК обаче подчерта, че ще се консултира за такава среща с всички страни членки, сред които са износителите на черно злато, оглавявани от Саудитска Арабия, които досега отказват да намалят производството си, за да запазят пазарните си дялове.  

Това не е първото подобно изказване на нигерийския министър. И в средата на декември той заяви, че ОПЕК може да свика спешна среща, ако цените на петрола продължават да падат. Въпреки това тогава той поясни, че „се очаква до февруари следващата година да се види тенденция за покачване на цените на петрола“.

Също през декември и генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри заяви, че през 2016 г. цените на петрола може да тръгнат нагоре. Бадри посочи още, че добивът от страни извън ОПЕК ще падне с около 400 хил. барела на ден през 2016 г. Генералният секретар очаква през следващите две до три години да бъде регистриран спад в глобалното производство на петрол.

WBP online обаче посочва, че мнозина анализатори са песимистично настроени и допускат допълнително поевтиняване през 2016 г.

Днес петролът продължава да поевтинява, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове. Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
в другата статия го гласят вече за 5$ ...... :)) за "българската икономика щяло да било по-добре" .... Къде видяха само 5$ и каква българска икономика бълнуват тея чеда на УНСС само това незнам ..... :)) Явно не са гледали чарта на петрола той ше стане 5$ ама да не е само с 2 нули отзад ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Политиката, икономиката и петролът винаги са намирали равновесна точка. Сега обаче е намесена религия - производителите на петрол от Близкия изток използват цената, за да подкопават силата на "противниците" си, за да прокарват старите си халифатски амбиции. Някои молли са с още по-големи амбиции. Без тази подробност не може да се обясни напълно поведението на играчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
значи тогава ще е дъното .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
именно или да си напраат собсвета петролна-валута и те да си джиткат с нея и да ги отсвират Краварите оттатък блатото .....на Кравар Стрийта .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Да вземат всичките да го продават за националните си валути и да си решат проблема с ниската цена в долари :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още