IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Саудитска Арабия си гарантира купувачи на петрола й в Азия

Режимът в Рияд сключва договори, които предвиждат, че рафинериите ще купуват повечето петрол от монархията

15:31 | 16.12.15 г. 5
<p>
	Рафинерия в Централна Ява, Индонезия, в която Aramco има 50-процентов дял. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рафинерия в Централна Ява, Индонезия, в която Aramco има 50-процентов дял. Снимка: Ройтерс

В центъра на комплекса, където се намира южнокорейската петролна рафинерия Onsan, има улица на името на Али ал Наими – министъра на петрола на Саудитска Арабия. Причината е, че държавната компания Saudi Arabian Oil Co има 65-процентов дял в рафинерията, разказва Bloomberg.

Миналата година компанията купи контролния пакет в третата по големина южнокорейска рафинерия и това илюстрира динамиката в петролния бизнес. В среда на евтин петрол Саудитска Арабия и други страни, богати на петрол, се борят да си гарантират купувачи от Азия, където отиват близо 70% от петролните доставки от монархията.

За Saudi Aramco, както е позната компанията, това означава купуване на активи в рафинерии с договори, които гарантират, че повечето от петрола ще идва от Саудитска Арабия. Aramco инвестира в три преработващи предприятия в Азия. Докато Иран се готви да се върне на петролния пазар, режимът в Рияд полага усилия драстично да увеличи доставките на суровината в региона и се насочва към проекти за милиарди долари от Индонезия до Виетнам.

Да притежава рафинерии в Азия е част от дългосрочна стратегия за консолидиране на дела на Саудитска Арабия в ключовия регион”, казва Мустафа Ансари, анализатор в Arab Petroleum Investment Corp., държавно контролирана банка за развитие.

Уроци от миналото

Режимът в Рият следваше сходна стратегия в САЩ преди три десетилетия, за да си гарантира продажби, когато цените се сриваха. От 1988 г. Саудитска Арабия купи дялове в три рафинерии в Тексас и Луизиана. Стратегията проработи: рафинерията Motiva Enterprises, наполовина собственост нa Aramco, внесе 65 милиона барела саудитски петрол за първите 8 месеца на 2015 г. Това е три пъти повече, отколкото Exxon Mobil е купил от монархията през това време, сочат правителствени данни на САЩ

Поривът към Азия идва в ключов момент за Саудитска Арабия. С намаляващи приходи от износ на петрол монархията затяга коланите. Международният валутен фонд (МФВ) прогнозира бюджетен дефицит от 20% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:32 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
".А ние се чудим, защо цените не искат да падат" Вносните горива от Гърция са на същите цени. Акцизът храни държавната бюрокрация и освен това пътният данък, в цената на горивото, въведен преди 5 години, а сега го плащаш като винетка 100 лв, също, няма как да бъде намален! Баламите винаги плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
The Senator
преди 8 години
Е, те Лукойл у нас правят същото, нали? Само дето с тази анти-диверсификация сега се натресоха: Вместо да реализират увеличени печалби, купувайки арабски нефт, завалиите /а колко е българският пазар?/ основно купуват от себе си-разбира се, по-скъп, щото не се заменя ей така един сорт с друг...А ние се чудим, защо цените не искат да падат. Е, как да паднат, като чрез нас опитват да си избият загубите от всички продажби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 8 години
нещо ... антикартелно законодателство такива неща няма ли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още