IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът отчете трета поредна седмица на спад на цената

Броят на работещите в САЩ петролни платформи пада десета седмица, а петролните запаси в САЩ растат за шеста седмица

10:25 | 09.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола паднаха в петък до седемдневно дъно, след като силният долар и продължаващите опасения за глобалното свръхпредлагане натежаха над суровината.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през декември поевтиняха с 56 цента, или 1,17 на сто, приключвайки петъчната сесия на ниво от 47,42 долара за барел.

За седмицата търгуваните в Лондон фючърси върху Брента с доставка през декември поевтиняха с 4,32 на сто, третият седмичен пореден спад. 

Американският долар се изстреля до седеммесечен връх спрямо кошницата от шест други важни валути, след като данни от седмицата показаха, че американската икономика е създала повече работни места през октомври, отколкото се очакваше, насърчавайки очакванията за повишаване на основните лихви от страна на американския Федерален резерв през декември.

Работодателите в САЩ са добавили 271 000 нови назначения през октомври, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 000 работни места. Увеличението е най-голямото от декември 2014 г., сочат данните на Министерството на труда. Големият ръст в новите работни места през октомври допринася и за увеличението на средната тримесечна стойност до 187 000 нови назначения. Освен това данните за предходните два месеца бяха ревизирани в негативна посока. През септември ръстът се оказа, че е от 137 000 нови работни места, а през август – 153 000.

Доларовият индекс скочи с 1,23 на сто до 99,29 в късната търговия, най-високото ниво от 15 август. Индексът приключи седмицата с ръст от 2,31 на сто. Доларово индексираните суровини стават по-скъпи за инвеститори, които търгуват с друга валута.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през декември падна с 91 цента, или 2,01 на сто, за да приключи сесията в петък до 44,29 долара за барел. 

Фючърсите на Nymex се устремиха надолу, след като доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е паднал с 6 до 572 броя. С това бе маркиран и десетият пореден седмичен спад. За тези десет седмици компаниите от сектора са спрели 103 платформи. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол. По-ниският брой се счита обикновено за бичи сигнал, след като сигнализира за потенциално по-слабо производство в бъдеще.

За седмицата цената на суровия петрол с доставка през декември загуби 2,14 долара, или 4,94 на сто, след като други данни показаха, че петролните запаси в САЩ нарастват за шеста поредна седмица.

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Купили са фючърси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Виж като не си говорим за Ореха колко мога да съм съгласен с теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още