IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола прекрати възхода си от сряда

Спадът в цената на петрола в четвъртък се ограничава от понижаващия се доларов индекс

10:12 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола прекрати възхода си от сряда, когато Американската енергийна агенция (EIA) съобщи за сравнително слаб ръст в запасите на САЩ, съобщи WBPonline.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI записват понижение от 0,96% до 45,50 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с 0,80% понижение до 48,66 долара за барел.

Спадът на цената на петрола в четвъртък се ограничава от понижаващия се доларов индекс, който отчита спад от 0,26% до 97,523 пункта. Обикновено има обратно пропорционална зависимост между курса на долара и суровините в долара – по-слаб долар ги прави по-евтини и по-привлекателни за търгуващите в други валути, обяснява WBPonline. 

Федералният резерв на САЩ очаквано реши да остави лихвените проценти непроменени от рекордно ниските нива, но председателят на централната банка Джанет Йелън намекна, че институцията може да се намеси през следващото си заседание през декември.

„При определяне на това, дали ще е подходящо да се увеличат лихвените проценти при следващото заседание, комисията ще оцени прогреса – реализиран и очакван – по целта за пълна заетост и инфлация от 2%“, пише в изявлението на Фед.

В сряда цената на WTI скочи с 6,3% и приключи сесията на 45,94% за барел, а Брент записа повишение от 4.5% до 48,95 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ се увеличават с 3,4 милиона барела през седмицата до 23 октомври, което е малко над очакванията за ръст от 3,1 милиона барела и второто най-слабо увеличение за последните пет седмици.

Освен това резервите в хранилището в Кушинг, Оклахома, което е разпределителен център за WTI, намаляват със 785 000 барела през съответната седмица. Резервите от бензин и други рафинирани петролни продукти също намаляват повече от очакваното.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още