IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва след надеждите за още стимули от ЕЦБ през декември

Разширяване на плана за изкупуване на активи предполага по-добро икономическо развитие, което би довело до по-високо потребление на петрол

10:04 | 23.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поскъпва в петък, след като апетитът за риск се завърна на пазара. Силният долар обаче, както и перспективите за продължаващо глобално свръхпредлагане ограничават движението нагоре в цената на суровината, пише WBPonline.

Фючърсите върху американския суров петрол записват ръст от 0,26% до 45,50 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с 0,56% повишение за 48,35 долара за барел.

Поскъпване на акциите на фондовите пазари винаги подкрепя цената на петрола, като в четвъртък трейдърите реагираха много позитивно на речта на Марио Драги, който намекна, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преразгледа програмата си за стимули през декември. 

Разширяване на плана за изкупуване на активи предполага по-добро икономическо развитие, което от своя страна би довело до по-високо потребление на петрол, коментира WBPonline.

Президентът на ЕЦБ посочи, че проблемите в развиващите се пазари и ниските цени на петрола са сред факторите, които пречат инфлацията в еврозоната да тръгне нагоре. Тези коментари сринаха еврото, но подкрепиха долара. Когато доларът поскъпва, активите в долари като петролът например стават по-малко привлекателни, тъй като поскъпват за потенциалните купувачи с други валути.

Освен това прогнозите, че пренасищането на петролния пазар ще продължи и през следващата година, тежат на цената на суровината през изминалите няколко месеца. Притесненията се задълбочиха след данните за по-висок от очаквания ръст в запасите на САЩ миналата седмица. Резервите от суров петрол през седмицата до 16 октомври са нараснали с 8,03 милиона барела до петмесечен рекорд от 476,6 милиона барела, показаха данни на Администрацията за енергийна информация.

По-късно в петък компанията доставчик на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува данни за броя на нефтените платформи в САЩ.

За седмицата суровият петрол WTI вероятно ще запише спад, но сортът Брент може да приключи с лек ръст в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още