IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Платината с най-добро седмично представяне от три години насам

В петък цената на златото се изкачи до 7-седмичен връх на фона на опасенията за забавяне на покачването на основните лихви в САЩ

11:21 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цената на платината се повиши със 7,45% през изминалата седмица.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Цената на платината се повиши със 7,45% през изминалата седмица. Снимка: архив Ройтерс

Платината е един от най-поскъпващите метали през изминалата седмица, след като цената ѝ се повиши със 7,45%, което е най-доброто седмично представяне от септември 2012 г. насам, пише Investing.com.

Ръстът на цената дойде, след като по-рано през годината стойността на метала падна до седемгодишно дъно на фона на опасенията, че скандалът с манипулирането на данните за вредните емисии на дизеловите автомобили на Volkswagen може да се отрази негативно на търсенето на дизелови автомобили, за чиито катализатори се използва металът. 60% от платината намират индустриално приложение в какви ли не неща – от катализатори до бижута. 

В петък цената на златото се изкачи до седемседмичен връх на фона на опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще задържи за по-дълъг период от време лихвите на рекордно ниското равнище. Стенограмата от последното заседание на Федералния резерв на САЩ разкри, че централната банка вероятно няма да бърза с вдигането на лихвите.

Фючърсите върху златото с доставка през декември поскъпнаха с 0,97% до 1155,40 долара за тройунция по време на сесията в петък на платформата Comex на New York Mercantile Exchange, за да запишат най-високата цена от 24 август насам.

За цялата седмица ценният метал поскъпна с 1,69%.

Забавянето на повишаването на лихвените проценти се отразява положително върху цената на златото, тъй като ще понижи относителната цена на притежаваните позиции в благородния метал. Златото може да спечели от подобно забавяне, защото по-високите лихви правят метала по-малко конкурентен спрямо лихвоносните активи.

Повишаването на лихвите може да насърчи и долара, което ще направи деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0,49% в петък до най-ниското ниво от три седмици насам. За цялата седмица индексът спада с 1,14%. По-слабият долар прави стоките, които се търгуват в долари, по-атрактивни за притежателите на други валути.

Среброто с доставка през декември завърши седмицата с ръст от 3,88 на сто до цена от 15,81 долара за тройунция. В четвъртък металът постигна 42-месечен връх до 16,09 долара за тройунция на фона на очакванията за забавяне на повишенията на лихвените проценти в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още