IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът е на път да отбележи трети седмичен ръст за последния месец

Седмичната печалба на американския суров петрол обаче все пак се понижи до 3,8% заради днешния спад на цената му

15:43 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола се насочва към трети седмичен ръст за последните четири седмици, след като производството и запасите в САЩ отчетоха спад, надделявайки над опасенията за силата на глобалната икономика, посочени от страна на Федералния резерв, съобщава Bloomberg.

Фючърсите на американския суров петрол поевтиняха с 1,2% в Ню Йорк, намалявайки седмичната печалба до 3,8%. Резервите от американски суров петрол са се понижили през седмицата до 11 септември, а добивът отчита спад за шеста поредна седмица, показват последните правителствени данни. Фед реши да запази лихвените проценти без промяна в четвъртък, потенциално отслабвайки долара и „подкрепяйки цените на петрола“ в средносрочен план, заяви Юген Вайнберг, ръководител на проучванията в сектора на суровините в Commerzbank.

„Пазарите определено са свръхзапасени, но последните данни сочат, че това свръхпредлагане отслабва“, заяви Вайнберг от Франкфурт. „В средносрочен план позитивите са повече от негативите“.

Петролът поевтиня с 20% от пика си през тази година през юни на фона на световното пренасищане. Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК) очаква цените постепенно да се възстановят до края на десетилетието заради намаляване на доставките от страните извън картела. В същото време прогнозите на Goldman Sachs са цените да останат ниски през следващите 15 години.

Доставките на американския петрол West Texas Intermediate поевтиняха с 59 цента до 46,31 долара за барел на New York Mercantile Exchange. Контрактите отчетоха спад от 25 цента до 46,90 долара за барел в четвъртък.

Цената на петрола сорт Брент също се понижи с 14 цента, или с 0,3%, до 48,94 долара за барел на лондонската ICE Futures Europe exchange. Цените все пак са с 1,6% по-високи в сравнение с тези от миналата седмица. Бенчмаркът на европейския петрол се търгува с 2,31 долара повече от WTI за доставките през ноември.

Акциите на международните петролни компании са на път да отбележат най-голямата си седмична печалба за поне последните три месеца. Цената на акциите на ВР скочи с 1,9% през тази седмица до 339,9 пенса за брой, най-голямото ѝ повишение от април насам. Акциите на Total и Eni също отчитат най-големия си ръст от юни месец.

Производството на суров петрол в САЩ се е понижило с 493 000 барела на ден от началото на юни насам, когато страната е изпомпвала суровината с най-бързия си темп от 1983 г., сочат седмичните данни на американската Администрация за енергийна информация. Макар че доставките в цялата страна са спаднали през миналата седмица, те все пак остават с около 100 млн. барела над 5-годишно сезонно средно ниво, твърди още агенцията.

ОПЕК прогнозира, че петролът ще поскъпне постепенно до 80 долара за барел през 2020 г., тъй като ръстът на доставките извън групата ще отслабне, посочва Bloomberg, базирайки се на вътрешно проучване на организацията. Средната цена за продажба на суровия петрол на ОПЕК ще се повишава с около 5 долара годишно от 55 долара за барел през тази година.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън се вслуша в призивите на Световната банка и Международния валутен фонд да избегне дестабилизиране на световните пазари с първото повишаване на лихвените проценти на страната от почти десетилетие. Волатилността сред валутните, стоковите и фондовите пазари се повиши рязко през август на фона на опасенията за забавящия се ръст на икономиката на Китай.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още