IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната за 11 млрд. куб.м природен газ

Икономическият съд в Киев отхвърли искането на Прокуратурата на Украйна за обезсилване на договори между "Газпром" и "Нафтогаз"

18:15 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Войната за 11 млрд. куб.м природен газ

Икономическият съд в Киев отхвърли искането на Прокуратурата в Украйна за обезсилване на двата договора за продажба на газ от 20 януари 2009 г. между държавната компания „Нафтогаз“ и руският държавен гигант „Газпром“, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Става въпрос за 11 млрд. куб.м синьо гориво, принадлежали да „РосУкрЕнерго“ – регистрираната в Швейцария компания, създадена през 2004 г., за да транзитира руски и туркменски газ. Компанията посредничеше и за доставките на синьо гориво за ЕС в периода 2004-2009 г.

Енергийният министър на Украйна Владимир Демчишин коментира пред репортери, че не е запознат с решението на съда и отказа коментар. 

Руската агенция припомня, че в началото на януари в подземните хранилища на Украйна са се намирали 11 млрд. куб.м природен газ, който е принадлежал на „РосУкрЕнерго“. „Нафтогаз“ обаче поиска формално основание, за да признае собствеността на компанията върху обемите.

„Газпром“, като основен акционер в „РосУкрЕнерго“, отстъпи на „Нафтогаз“ правото да поиска от „РосУкрЕнерго“ дълг в размер на 1,7 млрд. долара или да придобие въпросните 11 млрд. куб.м синьо гориво на цена от 153,9 долара за 1 000 куб.м.

След това „Нафтогаз“ и „Газпром“ встъпиха в две сделки – украинската компания продаде 11 млрд. куб.м газ на руския монополист и в същия ден ги изкупи обратно, за да легализира обемите, подлежащи на транзит. Решението за прехвърлянето взе украинската митническа служба, като го мотивира с плащането на въпросните 1,7 млрд. долара.

От “РосУкрЕнерго“ обаче заплашиха Киев със съд, тъй като се оказа, че акционерите не са одобрили сделката, а тя е била подписана от зам.-шефа на юридическия отдел на “Газпром“ Николай Дубик.

Заради тези договори през 2009 г. Службата за сигурност на Украйна претърси офисите на „Нафтогаз“ с обвинение в присвояване на газ. Имаше и арести на митнически шефове.

“РосУкрЕнерго“ обжалва и пред арбитражния съд в Стокхолм решението на Украйна. През юни 2010 г. Съдът нареди на „Нафтогаз“ да възстанови на “РосУкрЕнерго“ 11-те млрд. куб.м синьо гориво и още 1,1 млрд. куб.м като неустойка.

Акционери в “РосУкрЕнерго“ бяха "Газпром" и австрийската Centragas Holding AG, собственост на гражданите на Украйна Дмитро Фирташ (90%) и Иван Фурсин (10%). През юли миналата година акционерите решиха да ликвидират компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още