IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия няма да предлага на Украйна допълнителни отстъпки за цената на газа

Вероятно през септември ще се проведе нова тристранна среща във формат Москва – Киев – Брюксел

17:15 | 24.07.15 г.
Русия няма да предлага на Украйна допълнителни отстъпки за цената на газа

Русия не възнамерява да предлага на Украйна нови отстъпки от цената на природния газ. Това коментира министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Новак посочва, че „този проблем не изисква никакви нови решения“.

Той информира още, че вероятно през септември ще се проведе нова тристранна среща във формат Москва – Киев – Брюксел, на която ще се обсъждат цените за газа за Украйна.

Припомняме, че от началото на юли Украйна спря да купува руски газ, защото руският държавен гигант „Газпром“ отказа да направи нови отстъпки от цената за страната.

Киев настояваше цената за 1 000 куб.м синьо гориво да падне до 200 долара през лятото. Москва обаче реши да запази действащата цена от 247 долара, която беше въведена компромисно през миналата година, заедно с изискване за предплащане на доставките, до решение на Арбитражния съд в Стокхолм за цените, към който се обърнаха двете страни.

Според Русия Украйна трябва най-късно през август да започне да нагнетява газ в подземните хранилища, за да гарантира доставките за европейските потребители. Необходимите количества са около 19 млрд. куб.м.

Преди дни украинският енергиен министър Владимир Демчишин призна, че не изключва през зимата да има прекъсване на доставките за украинските потребители, при това – не само на газ, но и на електроенергия. Без външен заем от около 1 млрд. долара Киев ще може да натрупа в хранилищата си само 14,5 млрд. куб.м синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още