IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се стабилизира след силните разпродажби

Златото успя леко да се възстанови от най-силното си понижение за годината

11:30 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се стабилизира след силните разпродажби

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки върнаха част от загубите, реализирани в началото на седмицата. Щатският петрол поскъпна, изкачвайки се за кратко над 51 долара за барел. Пазарът успя да си поеме глътка въздух на фона на временното отстъпление на щатския долар. Стабилизирането на ситуацията в Гърция също оказва подкрепа в котировките на черното злато. От друга страна повишаването на добива в Иран с 500 хил. барела дневно ограничи възхода поскъпването на суровината.

През изминалия ден пазарът реагира положително на новината за възвръщане на кредитоспособността на Гърция. Южната ни съседка е направила първото си разплащане към международните кредитори, като по този начин временно укроти настроенията на скептиците.

Инвеститорите ще останат с повишено внимание през днешния ден на фона на предстоящия доклад за американските петролни запаси. Очакванията на анализаторите са за ново понижение в резервите, което би трябвало да отключи нова позитивна вълна у инвеститорите.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 50,36 долара за барел. Котировките на „черното злато“ се върнаха на печеливша територия през вчерашния ден, отскачайки от ключовата подкрепа при 50 долара за барел. Според мнозина експерти трудностите, които изпитват икономиките на Китай и Европа са преувеличени и прогнозираният ръст в търсенето на петрол до края на годината от близо 5% би трябвало да осигури солидна подкрепа, която да обърне тренда нагоре.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Вчера златото успя леко да се възстанови от най-силното си понижение за годината. Благородният метал се намира под огромен натиск благодарение на доклада на Китайската народна банка относно златните резерви в хазната. Дълго време Пекин пазеше в тайна златните си резерви като спекулациите достигаха до фантастични размери. В края на сесията в петък от централната банка в страната обявиха, че златните резерви възлизат на едва 1,5% от всички валутни резерви. Това разтърси пазара, като сесията в понеделник отвори с шокиращ гап, като в последствие разпродажбите се засилиха още повече, пробивайки под психологическата граница от 1 100 долара за тройунция.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поскъпнаха с 0,3%, за да финишират сесията на ниво от 1 107,79 долара за тройунция. Въпреки положителната сесия през вчерашния ден скъпоценният метал се намира в силно изразен низходящ тренд. Следващото важно ниво, което ще тества скъпоценният метал, е дъното от понеделник около 1 086 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 2,7 цента, или 0,2%, завършвайки търговията на ниво от 14,785 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Петролът се стабилизира след силните разпродажби".Естествено, че се е стабилизирал. А, ок 3-5 години след конференцията по MDP, очаквам допълнително стабилизиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още