IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва въпреки ядрената сделка с Иран

Анализатори прогнозират, че иранският петрол няма да достигне скоро до пазара

11:53 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва въпреки ядрената сделка с Иран

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Фючърсите върху щатския суров петрол успяха да останат на зелена територия във вторник, след като все пак се стигна до сделка с Иран. Въпреки споразумението анализатори прогнозират, че иранският петрол няма да достигне скоро до пазара и това помогна на „черното злато“ да реализира ръст през изминалия ден.


Иран и петте постоянни членки на Съвета на ООН, заедно с Германия, са стигнали до финализиране на сделката по ядрената програма на Иран. Споразумението ще доведе до премахване на западните санкции срещу Техеран в замяна на свиване на ядрената програма.

Директорът на National Iranian Oil Company Мохамед Камшари заяви, че страната ще се стреми към това да се превърне отново в ключов износител на европейския пазар. Преди санкциите Иран разполагаше с пазарен дял от около 42% на Стария континент.

Повечето пазарни участници са притеснени от факта, че пазарът е пренаситен и допълнително предлагане би свалило цената до ниските стойности от преди няколко месеца. Анализаторите са на мнение, че притесненията са прекалено засилени и иранският петрол ще достигне пазарите много по-бавно от очакваното. Иран не разполага с големи резерви и ще бъде нужно да инвестира в инфраструктура и логистични дейности, преди да се превърне в силен износител на петрол.

В понеделник ОПЕК оповести в месечния си доклад, че очаква по-балансиран пазар на суровината през следващата календарна година. Организацията прогнозира, че за следващата година търсенето на суровината от ОПЕК ще се повиши до 30.07 млн. барела на ден. За 2016 година се очаква Китай и развиващият се свят да увеличат своето потребление.

Инвеститорите насочват вниманието си към петролните запаси за седмицата до 10 юли. Данните ще бъдат оповестени по-късно през днешния ден, а анализаторите предвиждат спад от 2 млн. барела спрямо изминалата седмица.

OILUS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още