IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът завърши седмицата на червено

Основните причини бяха кризата в Гърция, ядрената програма на Иран и срива на борсите в Китай

09:43 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът завърши седмицата на червено

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Щатския суров петрол отчете загуби в края на изминалата седмица. Като основни причини за поевтиняване на суровината отново могат да бъдат посочени – кризата в Гърция, ядрената програма на Иран и срива по борсите в Китай.

През изминалата седмица основните притеснения на инвеститорите дойдоха от Гърция и Китай, но с приближаването на уикенда тези финансови главоболия не изглеждаха толкова страшни, като това оказа положително въздействие върху цената на петрола. Все пак пазарните участници продължават да държат Иран под око, тъй като според доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) пазарът остава „свръх запасен“, а търсенето се очаква да спадне.

След като ОПЕК започна своите „ценови войни“ целящи присвояването на по-голям пазарен дял от конкурентите си, производителите на петрол по цял сват са под натиск. От МАЕ прогнозират, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се забави през следващата година с 1,2 млн. барела на ден, достигайки 95,2 млн. барела на ден. Ако прогнозата на агенцията за понижаващо се търсене се сбъдне, то това би оказало допълнителен натиск върху цената на „черното злато“.

Междувременно преговорите около иранската ядрена програма продължават, като основното опасение на Запада е, че при евентуална сделка, Иран може да залее наситения с петрол пазар с още милиони барели от суровината, допълнително покачвайки предлагането, на фона на спадащото търсене.

OILUS

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август завършиха на 52.78 долара за барел по време на сесията в петък. На седмична база суровината загуби 7.4% от стойността си. Котировките се доближават до съпротивата при 51.50 долара за барел, като при евентуален пробив на формиралия се рейндж може да спадне до следващата съпротива от 44 долара за барел. Осцилаторът RSI се задържа в зоната на свръх продажбите и сигнализира за продължение на низходящия тренд.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златните фючърси започнаха новата седмица с понижения. Спадът в цената на златото беше породен главно от оптимизма на пазарните участници, че Гърция ще стигне до консенсус със своите кредитори и ще продължи да бъде част от еврозоната и европейския съюз. Ръстът на китайските акции в четвъртък и петък също оказа негативен ефект върху златото, тъй като те прекъснаха негативната си серия от три седмици на масови разпродажби, но ситуацията остава нестабилна.

През изминалата седмица председателят на Федералният резерв на САЩ обяви, че американската икономика е стабилна и се очаква да укрепва и в бъдеще. По думи на Йелън, повишаването на лихвените проценти още тази година е все по-вероятно, въпреки прогнозите на някои анализатори.

GOLD

Фючърсите върху злато с доставка през месец август финишираха на 1 163.29 долара за тройунция. Цената се отблъсна от силната съпротива от 1150.00 долара за тройунция, но фундаменталният и техническият анализ ни показват, че в по-дългосрочен план мечките ще продължат да имат превес на пазара. Осцилаторът RSI се намира между нивото на 30 и на 50 пункта и продължава да не ни дава ясни сигнали за посоката на цената.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември поскъпна минимално с 0.8%, завършвайки търговията на ниво от 15.481 долара за тройунция. На седмична база среброто загуби 0.5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още