IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се възстанови след силни икономически данни

Пазарите бяха сравнително спокойни през изминалия ден и това увеличи апетитът за риск на пазарните участници

11:00 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се възстанови след силни икономически данни

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Фючърсите върху щатския суров петрол отчетоха големи печалби през вчерашната сесия, след като разпродажбите на китайския пазар на акции затихнаха и инвеститорите се фокусираха върху оптимистичните икономически данни на Япония и Германия.

Цената на петролните фючърси бе под натиск цяла седмица поради изключително слабото представяне на китайския фондов пазар, който загуби повече от 30% от стойността си. Китайските акции излязоха на печалба по време на сесията в четвъртък и отчетоха своето най-голямо дневно покачване за последните шест години.

Германският търговски баланс постигна рекорден излишък за месец май благодарение на повишеното търсене на германски стоки и услуги, което от своя страна е увеличило износа. Търговският излишък е положителен сигнал за ръст на най-голямата икономика в Европа. Японските поръчки на основни машини неочаквано се повишиха с 0,6% за месец май, като опровергаха прогнозите на анализаторите са спад от 5%.

Инвеститорите продължават да следят казуса около Гърция, след като в сряда на задлъжнялата страна бе даден срок до края на седмицата да излезе с предложение за реформи, срещу които да получи нов заем. Решението, дали Гърция да остане в еврозоната най-вероятно ще бъде взето в неделя по време на срещата на европейските лидери.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август приключиха на ниво от 52,76 долара за барел, след като се повишиха с 2,2% през изминалата сесия. Нивото от 51,50 долара оказа силна подкрепа на низходящото движение, а при пробив на силното ниво, следваща съпротива на цената би могло да окаже психологическата граница от 50,00 долара за барел. Осцилаторът RSI се намира в зоната на свръхпродажбите и ни показва, че дългите позиции са за предпочитане.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златните фючърси регистрираха слаба сесия в четвъртък, след като инвеститорите насочиха вниманието си към поскъпващите американски акции. Пазарите бяха сравнително спокойни през изминалия ден и това увеличи апетитът за риск на пазарните участници, което от своя страна намали търсенето на ценния метал. Много инвеститори прогнозираха, че несигурността около Гърция и Китай ще даде тласък на златото, но до този момент слабостта на двете икономики не дава положително отражение в цената на метала.

Доларът продължава да бъде по-силната валута в сравнение с другите валути на пазара. Силата на американския долар оказва негативно влияние върху деноминираното в долари злато и забавя допълнително очаквания растеж на метала.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август финишираха на 1 158,00 долара за тройунция. Цената не успя да пробие ключовото ниво от 1 150 долара за тройунция и продължава да се движи в низходящия си тренд. Осцилаторът RSI се намира близо до междинното ниво от 50 пункта и за момента не дава ясен сигнал за посоката, в която ще поеме цената.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември поскъпнаха с 1,3%, завършвайки търговията на ниво от 15,361 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още